Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τι πρέπει να κάνεις για να σταματήσει ο σκύλος σου να γαυγίζει;

«Σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει». Αυτή είναι μια φράση που την έχουμε ακούσει όλοι μας πάμπολλες φορές. Ίσως να υπάρχει αρκετή δόση αλήθειας σ’ αυτό το διαχρονικό συμπέρασμα. Με λίγα λόγια ο σκύλος αντί να χρησιμοποιεί τα δόντια του χρησιμοποιεί τη φωνή του για να προειδοποιήσει τους ξένους ότι μπήκαν στα χωράφια του.

Όταν όμως πάρει φόρα ....

και κάνει κατάχρηση της φωνής του, ε τότε γίνεται ενοχλητικός. Και αν γαβγίζει για να αποτρέψει έναν εισβολέα έχει καλώς. Αν γαβγίζει όμως για ψύλλου πήδημα και κάνει σμπαράλια τα νεύρα της γειτονιάς τότε θα πρέπει να παρέμβουμε. Και πρώτα απ’ όλα θα ψάξουμε να βρούμε την αιτία ή τις αιτίες.

Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να εξασκείται και να έχει καλή φυσική κατάσταση. Η κίνηση είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική υγεία και χρειάζεται για να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια που βρίσκει διέξοδο στο επίπονο γάβγισμα.

Δώστε του απασχόληση …

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να απασχολούμε το στόμα του, δίνοντάς του να δαγκώνει ορισμένα κόκαλα ή κάποια λαστιχένια κουκλάκια. Ο σκύλος αφαιρείται, γεμίζει το χρόνο του και έτσι δεν ασχολείται με ερεθίσματα που μπορούν να τον παρακινούν στο γάβγισμα. Και αυτό είναι ένα καλό σύστημα για να ξαλαφρώνεται από το ψυχοφυσικό στρες.

Εκτός από το στόμα μπορούμε να απασχολήσουμε και το νου. Εάν ο σκύλος είναι από τη φύση του ένας «πολυλογάς» όταν λείπουμε από το σπίτι, προφανώς επειδή νιώθει μοναξιά, καλό θα ήταν πριν βγούμε να τρίψουμε τα χέρια μας στο κουκλάκι του ή την κουβέρτα του. Νιώθοντας τη μυρωδιά μας θα αισθανθεί λιγότερο μόνος του και θα ηρεμήσει.

Μπορούμε να καλύψουμε τους εξωτερικούς θορύβους, με πολύ λεπτό τρόπο, δηλαδή με μια στερεοφωνική μουσική που μπορεί να έχει επάνω του την ίδια επιρροή που έχει επάνω σε πολλούς από μας: να ερεθίζει θετικές συμπεριφορές και να δημιουργεί ένα πολύ καλό αντικαταθλιπτικό.

Αλλά και η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να είναι ένα σύστημα για να καλύψουμε κάποιο θόρυβο στον οποίο δεν είναι συνηθισμένος και τον ενοχλεί. Επομένως μπορούμε να προσφύγουμε σ’ αυτή ακόμα και όταν δεν κάνουμε καθαριότητα.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε το σκύλο μας για την προσοχή του. Μερικές φορές το να τον εγκωμιάζουμε για την πίστη του χρησιμεύει στο να το…. βουλώνει. Άλλες φορές όμως ο σκύλος συνεχίζει να γαβγίζει παρόλο που του δείχνουμε ότι τον καταλαβαίνουμε. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να επιμένουμε με εντολές που έχουν ένα αποφασιστικό τόνο, αλλά ποτέ με ένα τόνο επίπληξης. Όταν μας δείξει ότι κατάλαβε, τότε μπορούμε ξανά να τον επαινέσουμε.

Σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να είναι χρήσιμο να τον αφήνουμε λίγο μόνο του. Πράγματι ορισμένοι σκύλοι, όπως ορισμένα άτομα, έχουν ανάγκη από ακροατές. Επομένως, όταν το γάβγισμά του γίνεται επίμονο και ενοχλητικό, μπορούμε να βγούμε από το χώρο, και έτσι από τη στιγμή που θα λείπουν οι «θεατές», μπορεί να σωπάσει. Εάν σε αυτές τις περιπτώσεις επαναλαμβάνουμε αυτή τη συμπεριφορά θα καταλάβει ότι κάνει κάτι άσκοπο.

Μπορούμε έπειτα να προσπαθήσουμε με κάποια σπιτική και πρόχειρη λύση. Για παράδειγμα στους σκύλους δεν αρέσει πολύ ο θόρυβος που προκαλούν ορισμένα μικρά αντικείμενα βαλμένα σε ένα κουτάκι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια κέρματα), το οποίο θα κουνάμε όταν γαβγίζει. Ο θόρυβος αυτός μπορεί να τον κάνει να σταματήσει.

Χρήσιμες παρεμβάσεις

Η χρήση του νερού μπορεί να είναι και αυτή αποτελεσματική. Πράγματι μερικοί σκύλοι δεν το δέχονται ευχαρίστως. Μετά από ένα αποφασιστικό «όχι», μπορούμε να το ρίξουμε επάνω του και εάν ο σκύλος σωπάσει τότε σημαίνει ότι η τακτική λειτουργεί. Το νερό όμως το ρίχνουμε πάντα στο σώμα, ποτέ στη μουσούδα.

Μπορούμε να γινόμαστε σύμμαχοι με τον ταχυδρόμο. Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που γαβγίζουν απερίσκεπτα όταν ένας ξένος πλησιάσει την πόρτα του σπιτιού. Εάν ο ταχυδρόμος κάθε φορά που πλησιάσει του προσφέρει μια μπουκιά, τότε ο σκύλος όχι μόνο δεν θα γαβγίζει εναντίον του, αλλά πιθανόν ούτε ενάντια στα άλλα άτομα που θα έρθουν στην πόρτα μας, επειδή δεν τα αντιλαμβάνεται πια σαν ξένα.

Εάν ο σκύλος σας είναι συνηθισμένος να μένει στον κήπο, τη νύχτα μπορούμε να τον βάλουμε μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα έχει λιγότερους λόγους για να διασκεδάσει γαβγίζοντας στα αστέρια. Επειδή δεν λειτουργούν όλα τα τεχνάσματα σε όλους τους σκύλους, εάν μετά από μερικές μέρες προσπάθειας με μια τεχνική δεν έχουμε αποτελέσματα, τότε μπορούμε πολύ εύκολα να περάσουμε στην εφαρμογή κάποιας άλλης. Για μια ειρηνική συμβίωση τόσο δική μας όσο και του σκύλου μας με τους γείτονες, μπορεί να είναι χρήσιμο οι γείτονες και ο σκύλος μας να γνωριστούνε. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα, και γι’ αυτό από μικρούς μπορούμε να τους συνηθίσουμε στην παρουσία όχι μόνο του ιδιοκτήτη αλλά και εκείνων που συνήθως συχνάζουν στο σπίτι μας ή απλώς τους συναντάμε στο πλατύσκαλο.

Επειδή είναι ζώα που έχουν ένα έντονο ένστικτο προστασίας του χώρου τους, μπορεί να είναι χρήσιμο το κόλπο του ταχυδρόμου. Όταν ένας ξένος πλησιάζει στην πόρτα μας, να του δώσουμε μια μπουκιά να προσφέρει στο σκύλο μας που δεν θα τον αισθανθεί πια σαν ένα κατακτητή του χώρου του.

Για να ολοκληρώσουμε, ένα από τα πιο αποτελεσματικά και σίγουρα συστήματα για να μην γίνονται ανάγωγα τα κουτάβια μεγαλώνοντας, είναι μια καλή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση δεν διδάσκει μόνο στο σκύλο να μπορεί να συναναστρέφεται με τους άλλους, ξένους ανθρώπους ή σκύλους, αλλά είναι χρήσιμη και στον ιδιοκτήτη που μαθαίνει να έχει και να διατηρεί τον έλεγχο του σκύλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.