Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Αρθρο Αναγνώστη: Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα "ντρίμπλας" από ολιγάρχη...

Ο "ιερός πόλεμος" που έχει ανοίξει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά του συστήματος των "ολιγαρχών" - όπως τους κατονόμασε προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δημιουργούν νέα δεδομένα, αλλά και προσδοκίες, τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο και για τη ρήξη με το "τρίγωνο της αμαρτίας": κυβέρνηση-καθεστωτικά media- ολιγάρχες.

Ωστόσο, στο πεδίο της ενέργειας, μια "παλιά αλεπού" φαίνεται ότι όχι ......

μόνο έχει ξαναβγεί στο παζάρι, αλλά προσπαθεί μέσα στην αναμπουμπούλα και την αναταραχή να επωφεληθεί και να δημιουργήσει τα δικά της δεδομένα στον ενεργειακό τομέα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Κοπελούζο, του Kopelouzos Group, που σε δύο ήδη περιπτώσεις έχει φανερώσει τις "επιθετικές" προθέσεις του απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Η πρώτη, πλέον χαρακτηριστική είναι ότι μόλις 5 ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 20 Ιανουαρίου ο Κοπελούζος, μέσω της τεχνικής εταιρείας του Gastrade, πήρε την αδεία για την ανάπτυξη πλωτού σταθμού LNG - για να δημιουργήσει δηλαδή μια "Μικρή Ιδιωτική Ρεβυθούσα" - αποσπώντας μια από τις τελευταίες υπογραφές της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του (πρώην) ΥΠΕΚΑ, η οποία αναρτήθηκε στις 23 Γενάρη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!!! Δύο μόλις μέρες πριν την κάλπη...

Είναι γνωστό ότι ο Κοπελούζος, με τη θυγατρική του Pometheas Gas και σύμμαχο το ρωσικό κολοσσό Gasprom θέλει να έχει ισχυρό μερίδιο στα ενεργειακά της χώρας μας και ειδικότερα στον τομέα του φυσικού αερίου, εξ ου και η "πρεμούρα" να πάρει ένα κομβικής σημασίας έργοστο νήμα πριν τις εκλογές, φέρνοντας προ τετελεσμένων τη νέα κυβέρνηση.

Η δεύτερη απόπειρα έγινε προ ημερών, όπου στη συνάντηση που είχε η ρωσική εταιρεία «OAO Rosgeologia» με τον υπουργό ΠΑΠΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου για να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών, (κυρίως για υδρογονάνθρακες) άφησε έντεχνα να διαρρεύσει ότι ο Δημήτρης Κοπελούζος ήταν παρών ως "διαμεσολαβητής". Κάτι που το ίδιο το Υπουργείο διέψευσε - άλλωστε η πολιτική γραμμή της νέας κυβέρνησης είναι ρήξη με το κατεστημένο και όχι συμπόρευση με αυτό.

Στις πρώτες αυτές απόπειρες του Κοπελούζου, η νέα κυβέρνηση δείχνει να "μην μασάει". Μόλις σήμερα στο πλαίσιο της συζήτησης της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Υπουργός ΠΕΠΑ, Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑκαι την ανασυγκρότηση της, με σκοπό να έχει έναν νέο ρόλο, "χωρίς μεσάζοντες", ώστε να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου. Σαφές δηλαδή μήνυμα, προς κάθε "τυχοδιωκτική" κατεύθυνση...

Παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο Δημήτρης Κοπελούζος, ως γνήσιος εκπρόσωπος της ολιγαρχικής κάστας, επιζητεί να δημιουργήσει ερείσματα και να στήσει δίχτυα σε "άλλες θάλασσες", που προσδοκά πεδίο για "ψάρεμα" έργων. Η πρώτη μετεκλογική "ντρίμπλα" ωστόσο που επιχείρησε δεν του βγήκε και απ' ότι φαίνεται η νέα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να του ...παραχωρήσει γήπεδο για να "παίξει μπάλα".

Νικ. Αρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.