Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Βλέπουν συμφωνία παρά το χάσμα – Δίνει φόρους 3,6 δισ η Αθήνα και κερδίζει απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων - Το παίρνει πάνω του ο Τσίπρας

- Μόνο πολιτική λύση “βλέπει” πλέον η Αθήνα
- Νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιουνκερ την Παρασκευή για να αρθεί το αδιέξοδο
- Σοκ από το πεντασέλιδο κείμενο-τελεσίγραφο των δανειστών
- Τσίπρας: Μόνη ρεαλιστική πρόταση αυτή που πρότεινε η ελληνική πλευρά
- Γιούνκερ: Υπάρχει κατανόηση, θα συνεχίσουμε την εντατική εργασία
- “Δεν περνάνε τα μέτρα” λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπουν εκλογές

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ προκάλεσε .....

σίγουρα ένα σοκ, τουλάχιστον στην πρώτη του ανάγνωση.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές επιμένουν να μιλούν για συμφωνία, παρά το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες για τις απαιτήσεις των δανειστών ουσιαστικά οδηγούν τις δύο πλευρές σε ρήξη καθώς δείχνουν ότι υπάρχει χάσμα με τις προτάσεις της Αθήνας.
Οι πρώτες αντιδράσεις, ειδικά στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για ρήξη ακόμη και για εκλογές.
Μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο δείχνει ότι πρόκειται ακόμη μια κίνηση τακτικής και από τις δύο πλευρές. Οι δανειστές πλέον φαίνεται να επιμένουν μόνο σε επίπεδο φόρων και μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα έχοντας κάνει υποχώρηση σε θέματα όπως των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και περικοπές μισθών και κύριων συντάξεων.
Επί της ουσίας μέσω του ΦΠΑ απαιτούν αύξηση εσόδων κατά 1,8 δισ. και ανάλογη αύξηση μέσω περικοπών στις δαπάνες για τις συντάξεις. Εδώ οι διαφορές με την Ελληνική πλευρά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.
Παράλληλα επιμένουν σε ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες η κυβέρνηση πλέον δεν διατυπώνει κάθετες αντιρρήσεις και καταθέτει τις δικές της προτάσεις ενώ σημαντική είναι και η εξέλιξη σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος όπου ο Α. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως “ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα”.
Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να τίθεται θέματα όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, οι περαιτέρω μειώσεις μισθών και κύριων συντάξεων κλπ

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή των δηλώσεών ήταν αρκετά επικριτικός ως προς τις προτάσεις των δανειστών.
“Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι” είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός
Μονόδρομο χαρακτήρισε τη λύση και τη συμφωνία μέσω twitter ο Δ. Παπαδημούλης.
Ο Π. Λαφαζάνης είπε πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.
Σχέδιο εξώθησης από τις διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε τις προτάσεις των δανειστών ο Α. Μητρόπουλος και προέβλεψε ακόμη και εκλογές.

Εταίροι και δανειστές απαντούν στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς με ένα κείμενο – πρόταση λίγων σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση θεωρούσε πως είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group:
Αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ένα πλήρες αδιέξοδο με τον χρόνο να πιέζει και τη χώρα να ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να εξασφαλίσει τις πληρωμές των δόσεων προς το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές, αλλά και τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. “Υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε πως “Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων”.

Αυτές οι δηλώσεις δεν δείχνουν ρήξη. Αντίθετα είναι δηλωτικές μιας διάθεσης συμβιβασμού. Ο συμβιβασμός προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Να συγκλίνουν δηλαδή και να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει τις προτάσεις τους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε μέτρα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά όπως η αύξηση κατά 10% στο ρεύμα. Ο ΦΠΑ παραμένει αγκάθι καθώς οι δανειστές προτείνουν: 11% σε τρόφιμα και φάρμακα και 23% σε όλα τα υπόλοιπα και η κυβέρνηση: 6% στα φάρμακα και 11% και 23% για τρόφιμα και υπηρεσίες.
Το θέμα είναι τα έσοδα και εδώ υπάρχει αντιπρόταση που αφορά στην έκτακτη εισφορά με την κυβέρνηση να λέει πως θα υπάρξει αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.000 ως 50.000, στο 4% από 2,2% για εισοδήματα από 50.000 ως 100.000, ενώ ανάλογη θα είναι η αύξηση στα πιο υψηλά εισοδήματα, έτσι ώστε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.
Χάσμα υπάρχει και στο ασφαλιστικό με τους δανειστές να επαναφέρουν το ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και μειώσεις κύριων συντάξεων με την κυβέρνηση να απαντά με μειώσεις συνταξιοδοτικών δαπανών 0,5% και 1% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Σε όλα τα παραπάνω πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν απλά μια τακτική διαπραγμάτευσης η οποία διευκολύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν παραχωρήσεις.
Έτσι όπως αναφέρουν πλέον δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή ο ΕΝΦΙΑ που μένει και εφέτος, αυξάνεται η έκτακτη εισφορά, δεν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, δεν θα δοθεί εφέτος η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, έρχονται αυξήσεις στον ΦΠΑ κ.α.
Μέτρα τα οποία απαιτούν από την πρώτη στιγμή οι δανειστές και όπως φαίνεται τα έχουν κερδίσει.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται την ίδια ώρα να κερδίζει στο θέμα του πλεονάσματος, αλλά προς το παρόν τίποτε άλλο.
Μια υποχώρηση των δανειστών στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τις νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και μια αναστολή στο θέμα των ομαδικών απολύσεων θα παρουσιαστεί από την Αθήνα ως επιτυχία.
Το μη χείρον βέλτιστον δηλαδή...

Πολλοί τονίζουν με νόημα αυτό που λέγεται τις τελευταίες ημέρες από κύκλους του Μαξίμου πως ο Α. Τσίπρας έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σε επίπεδο Brussels Group επί της ουσίας η διαπραγμάτευση έχει παγώσει. Το ζήτημα πλέον για την Αθήνα είναι καθαρά πολιτικό. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά πολιτικής συμφωνίας.
Κάποιοι τονίζουν πως Α. Τσίπρας έχει αναλάβει πλέον τόσο τη διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές αλλά και το να παρουσιάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό, πείθοντας κυβέρνηση και κόμμα για την αναγκαιότητά της.

Τέλος στο ζήτημα των εκλογών απέναντι σε όσους μιλούν για επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης αρκετοί είναι εκείνοι που απαντούν με κάποια ερωτήματα.
Οι εκλογές θα γίνουν με ποιο ρώτημα; Ναι ή όχι στη συμφωνία; Ρήξη με τους δανειστές; Και η αντιπρόταση ποια θα είναι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.