Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Καντάδες ακούστηκαν στα Φιλιατρά. Και ήταν μαγεία

Η μουσική και το τραγούδι αποτελούσαν και αποτελούν αχώριστο σύντροφο των ζακυνθινών. το τραγούδι αποτελεί κύριο μέρος στην ζωή των ζακυνθινών, οι οποίοι από τα παλαιότερα χρόνια έως σήμερα το χρησιμοποιούν για να εκφράσουν συναισθήματα χαράς ή λύπης.

Η παρουσία και η σημασία που έδιναν οι ζακυνθινοί στη....

μουσική εντοπίζεται από τα χρόνια της αρχαιότητας, όπου για να τιμήσουν τον Πυθαγόρα, τύπωσαν νόμισμα με την μορφή του και την λύρα. Από τα παλιά χρόνια, στις γιορτές και τα πανηγύρια, τραγουδούσαν ομηρικά άσματα, αναφέρεται κιόλας και ο ραψωδός Σιμωνίδης, ο οποίος τραγουδούσε τα έπη του Αρχίλοχου. Οι ζακυνθινές καντάδες (λέγονται και σερενάτες) είναι το δημοφιλέστερο είδος της έντεχνης επτανησιακής μουσικής. Είναι παλιά παραδοσιακά, πολυφωνικά, μουσικά κομμάτια για χορωδία και τραγουδιόνται με τη συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου.

Οι στίχοι έχουν ερωτικό περιεχόμενο και είναι μπολιασμένοι με την αγάπη για το ασθενές φύλλο. Άλλοι είναι γραμμένοι από στιχουργούς και άλλοι είναι αυτοσχέδιοι. Τα αρμονικά αυτά τραγούδια με την γλυκιά και νοσταλγική μελωδία και τους ρομαντικούς στίχους εξακολουθούν να προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση.

Πριν λίγα 24ωρα ,σε μια μοναδική εκδήλωση παρουσιάστηκε μια συναυλία με καντάδες στα Φιλιατρά. Και ήταν απλά ΜΑΓΙΚΗ. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πέρασε μια νύχτα με μελωδίες άλλων εποχών που όμως αποδεικνύονται ότι στέκονται άνετα στο χρόνο.

Και αν αναλογιστεί κανείς το δύσκολο καλοκαίρι που διανύουμε, αξίζουν πολλά μπράβο στο δήμαρχο της περιοχής Παναγιώτη Κατσίβελα και την κοινωφελή επιχείρηση του δημου για το τόλμημα τους αλλά και για όλα όσα θα επακολουθήσουν

ienimerosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.