Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Γέμισε πλαστικό χρήμα η Ελλάδα λόγω των capital controls

Η επιβολή των capital controls είχε μια απρόσμενη θετική επίπτωση: αυξήθηκε η χρήση του πλαστικού χρήματος, βάζοντας φρένο στη "μαύρη" οικονομία.

Γέμισε πλαστικό χρήμα η Ελλάδα λόγω capital controls-Εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. κάρτες
Η τραπεζική κρίση .....

στην Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα, και αυτό είναι φτιαγμένο από... πλαστικό. Σε μια χώρα που το ρευστό είναι ο... βασιλιάς και οι αδήλωτες συναλλαγές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν γύρω στο ένα τέταρτο της οικονομίας, περίπου 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες εκδόθηκαν από τις τράπεζες από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, για τα οποία ορισμένοι προειδοποιούσαν ότι μπορεί να δώσουν ώθηση στη "μαύρη" αγορά, φαίνεται πως έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

Μάλιστα, αυτό που προέκυψε ήταν μια στροφή χωρίς προηγούμενο, σε μια χώρα που εμφάνιζε τον μικρότερο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών κατά κεφαλήν στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Η Alpha Bank ΑΛΦΑ -29,65% εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ' όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες debit τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Alpha Bank ΑΛΦΑ -29,65%, οι πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα με χρήση καρτών διπλασιάστηκε λόγω των capital controls ενώ η χρήση στην περιφέρεια τριπλασιάστηκε.

Από την πλευρά της η Eurobank επισημαίνει πως έχει αυξηθεί η ζήτηση από επιχειρήσεις για συστήματα πληρωμής μέσω καρτών, ακόμα και από μη παραδοσιακούς πελάτες όπως είναι οι οδοντίατροι και οι γιατροί.

Σύμφωνα με τη Visa Europe, ο αριθμός των ενεργών καρτών debit Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με την εταιρεία να καταγράφει μια αύξηση κατά 135% των συναλλαγών με κάρτες τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την επιβολή των capital controls. Σημειώνεται ότι το 2014 οι δαπάνες για κάρτες Visa ήταν 1 ευρώ για κάθε 37 ευρώ, έναντι του 1 προς 6 στο σύνολο της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.