Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Πότε ανοίγει το Taxisnet

Χωρίς ανάσα θα πληρώνουμε το 2016! Το υπουργείο Οικονομικών –για πρώτη φορά – ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προς τα τέλη Φεβρουαρίου

Μάλιστα, η ......

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη δώσει προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 σε επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως υποστηρίζει η Ημερησία, μόνον για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, η ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής έχει οριστεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Τι μένει ίδιο και τι αλλάζει στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων:

Στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2016 θα είναι προσυμπληρωμένα, όπως συνέβη και το 2015, τα στοιχεία για τις αποδοχές, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2015 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους.
Όμως, δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 όπου δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για μισθωτούς και συνταξιούχους έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ. Η κατάργηση του κωδικού δεν συμπαρασύρει και την έκπτωση φόρου.

Οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, αλλά χωρίς αποδείξεις καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί τελικά.
Αυτό, όμως, που πρέπει να προσέξετε είναι ότι θα πρέπει να κρατάτε τις παλαιές αποδείξει για πέντε χρόνια (για τυχόν έλεγχο της εφορίας), σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη. Αν αυτό αλλάξει, θα υπάρχει νέα ανακοίνωση από το υπουργείο.

Τι συμπληρώνουμε για τα ανείσπρακτα ενοίκια…
Επιπλέον, στο έντυπο Ε1 θα υπάρχει ειδικός κωδικός όπου θα συμπληρώνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015 θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου δυο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.