Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Τεράστια τα κέρδη για τις τράπεζες απο τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Η δημιουργία συστήματος «ΔΙΑΣ» για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες είναι ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να προκαλέσει μείωση των υπέρογκων τραπεζικών προμηθειών έως και 3% που επιβαρύνουν τις συναλλαγές επιχειρήσεων και......

καταναλωτών και παράλληλα αποφέρουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls τα έσοδα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών από προμήθειες ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία τους. Στις έκτακτες αυτές συνθήκες σύμφωνα με δημοσιεύμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες εισέπραξε για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου η Εθνική με 86 εκατ. ευρώ, ακολουθούν η Eurobank με 76 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς με 73 εκατ. ευρώ και, τέλος, η Alpha Bank με 69,3 εκατ. ευρώ. Το επίμαχο τρίμηνο μάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς από το 2011 και μετά, παρά την κάθετη πτώση των τραπεζικών δραστηριοτήτων, τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες δεν έχουν υποστεί την ανάλογη μείωση.

Το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων που οι τράπεζες επιβάλλουν τόσο στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα όσο και στις μεταφορές χρημάτων (εμβάσματα κ.λπ.) έχει θέσει σε κινητοποίηση το υπουργείο Ανάπτυξης, που βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Οικονομικών όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους των τραπεζικών συναλλαγών.

Μέσα στην εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης θα καλέσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά να προχωρήσει σε μειώσεις των χρεώσεων, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο τη μείωση του ποσοστού επιβάρυνσης στο 0,6% με 0,8%, όπως λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης. Παρά τις επανειλημμένες «παραινέσεις» και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματικών φορέων, οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε μειώσεις, επικαλούμενες τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση των προμηθειών διατραπεζικών συναλλαγών ελάχιστα επηρέασε την πολιτική των υψηλών προμηθειών των τραπεζών, καθώς υπολογίζεται ότι το κόστος μειώθηκε μόλις κατά 0,2%, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η παράκαμψη των πολυδαίδαλων συστημάτων εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες που ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος λόγω των ενδιάμεσων χρεώσεων που επιβάλλονται. Το αποτέλεσμα είναι οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλό κόστος για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει πλέον την ευρεία χρήση των καρτών από τους καταναλωτές επί ποινή στέρησης του αφορολογήτου.

Το σενάριο επιβολής τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού (σ.σ. δεν αναμένεται τελικά να υλοποιηθεί λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης στην οικονομία) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους τραπεζίτες το προηγούμενο διάστημα. Είναι ωστόσο οι ίδιες οι τράπεζες που κάθε χρόνο ενθυλακώνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από προμήθειες, χαρατσώνοντας τους πελάτες τους για τις πιο απίθανες υπηρεσίες. Ακόμη και μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το περασμένο καλοκαίρι, οπότε αναγκαστικά ένα πλήθος τραπεζικών εργασιών μόνο ηλεκτρονικά ή διατραπεζικά μπορούσαν πλέον να εκτελεστούν, η πρακτική χρέωσης των προμηθειών στις πράξεις αυτές συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό. Επιπροσθέτως η αναγκαστική χρήση πλαστικού χρήματος αύξησε σημαντικά τα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στα πάσης φύσεως καταστήματα. Ετσι, στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι εισπράξεις των τεσσάρων τραπεζών από προμήθειες έφτασαν τα 305 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις αυτές προήλθαν από μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν οι τράπεζες στους συναλλασσόμενους, οι οποίες, όπως προκύπτει από τον σχετικό κατάλογο που είναι αναρτημένος στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της Τραπέζης της Ελλάδος, χρεώνονται πανάκριβα. Πολλές από τις υπηρεσίες αυτές οι πελάτες των τραπεζών ήταν αναγκασμένοι να τις χρησιμοποιήσουν μετά την επιβολή των capital controls λόγω των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών. Ετσι, για παράδειγμα, η μεταφορά χρημάτων από τη μία τράπεζα στην άλλη μέσω ebanking μπορεί να στοιχίσει ακόμη και 20 ευρώ. Για ανάληψη μετρητών με χρέωση αποταμιευτικού λογαριασμού μέσω του δικτύου άλλων τραπεζών ο πελάτης μπορεί να επιβαρυνθεί ώς 5 τοις χιλίοις επί του ποσού, πέραν του παγίου που κυμαίνεται έως και 2,20 ευρώ για μία και μοναδική ανάληψη.

Υψηλό κόστος (0,15-0,30 ευρώ) επιβαρύνει τους καταναλωτές όταν απευθύνουν ερωτήσεις υπολοίπου μέσω δικτύου άλλων τραπεζών, ενώ για τις πληρωμές εντολών στο εσωτερικό από μια τράπεζα σε άλλη οι επιβαρύνσεις μπορεί να φτάσουν και το 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.