Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Πρωτοβουλία της Αντωνίας Μπούζα για συζητηση στο Π.Σ. των προβλημάτων διάθεσης εαρινής πατάτας

Ως εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας , βιώνω την αγωνία του αγροτικού κόσμου των περιοχών της Μεσσήνης και Μπουρνιά Καλαμάτας , από την έλλειψη κρατικού ενδιαφέροντος στήριξης της καλλιέργειας της πρώιμης (ανοιξιάτικης) πατάτας, κάτι που είναι απαραίτητο για να κρατηθούν ζωντανοί οι αγρότες που ζουν από αυτήν την καλλιέργεια.

Η φετινή παραγωγή ήταν από .....

πλευράς απόδοσης και ποιότητας πολύ ικανοποιητική.
Δυστυχώς όμως η αδιαφορία της Πολιτείας και δη του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οδήγησε στην απαξίωση της παραγωγής, διότι εισήχθη στη Χώρα τη στιγμή που το Ελληνικό αγροτικό προϊόν έμπαινε στην αγορά, πληθώρα ποσοτήτων Αιγυπτιακής πατάτας (κάποιοι μιλούν για 65.000 τόνους).
Η υπερπληθώρα προσφοράς οδήγησε στην απαξίωση της ελληνικής παραγωγής και σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Το υψηλό κόστος παραγωγής (περίπου 900-1000 ευρώ το στρέμμα),οι μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την αδιαφορία της Πολιτείας να προστατεύσουν τους παραγωγούς, είναι λόγοι που οδηγούν σε εγκατάλειψη την καλλιέργεια. Κάτι τέτοιο ιδίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι διπλά καταστροφικό.

Η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο επιβάλλεται να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν την εαρινή καλλιέργεια, να βοηθήσει τους αγρότες μας στη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ με τεχνογνωσία που θα παρέξει, να ενισχύσει την ποιότητα του προϊόντος.
Οι αγρότες της Μεσσήνης και της περιοχής Μπουρνιά Καλαμάτας που καλλιεργούν εν μέσω δυσκολιών την ανοιξιάτικη πατάτα, αργοπεθαίνουν αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα προστασίας της παραγωγής και ελέγχου των μεσαζόντων.

Η έλλειψη παρέμβασης και ελέγχου από την Πολιτεία οδηγεί τους παραγωγούς να δίνουν σε εξευτελιστική τιμή το προϊόν τους και τους νεόπτωχους Έλληνες να αδυνατούν να το αγοράσουν λόγω υψηλών τιμών.
Απαιτούνται έλεγχοι από την Πολιτεία ώστε να εξαλειφθούν οι τεχνητές ελλείψεις του προϊόντος που λόγω ιδιαιτερότητας μπορεί να αποθηκευτεί αρκετό χρονικό διάστημα και να μειωθούν οι εισαγωγές για να διατεθεί η εγχώρια παραγωγή.

Ζητώ το σοβαρό αυτό θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση στήριξης των αγροτών και διάθεσης της παραγωγής τους, διότι διαφαίνεται πως η ολιγωρία και αδιαφορία των αρμοδίων την οδηγεί στα αζήτητα και τους παραγωγούς σε αδιέξοδα .

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.