Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Με συμμετοχή μαθητών του ΓΕΛ Κυπαρισσίας οι πρώτοι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης Περιφέρειας Πελοποννήσου

Έγιναν στην Καλαμάτα την Παρασκευή 15-04-2016 και το Σάββατο 16-04-2016 Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, που διοργάνωσε το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Δ. Δ. Ε. Μεσσηνίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Ας γνωρίσουμε τα ρητορικά αγωνίσματα καλύτερα: .......

Τα ρητορικά αγωνίσματα είναι τέσσερα : τρία ατομικά (Νοηματική Ανάγνωση, Αυθόρμητος Λόγος, Προτρεπτικός Λόγος) και ένα ομαδικό (Διττοί Λόγοι)

Λίγα λόγια γενικά για το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά:
Νοηματική ανάγνωση
Περιλαμβάνει την απόδοση ενός πεζού κειμένου ή ποιητικού με ζωντανό και εκφραστικό τρόπο, ανάλογο με το ύφος του κειμένου, που έχει ως στόχο την ανάδειξη ιδεών και συναισθημάτων (3 λεπτά).
Αυθόρμητος Λόγος
Πρόκειται για έναν σύντομο αυτοσχέδιο λόγο, στηριζόμενο κυρίως στη συνειρμική έκφραση. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επιλέξουν και να προετοιμάσουν ένα από τα τρία θέματα που τους έχουν δοθεί, 1,5 λεπτό πριν εκφωνήσουν τον λόγο, ο οποίος έχει ελάχιστη διάρκεια 2 λεπτά και μέγιστη 3 λεπτά.
Προτρεπτικός Λόγος
Πρόκειται για μια ομιλία με ελάχιστη διάρκεια 6 λεπτά και μέγιστη 8 λεπτά, πάνω σ’ ένα θέμα κοινού ή/και προσωπικού ενδιαφέροντος, το οποίο δίνεται 30 λεπτά πριν την εκφώνηση της, στην οποία ο ομιλητής παίρνει μία θέση και προσπαθεί να πείσει το ακροατήριό του, είτε να υιοθετήσει την άποψή του είτε να διαμορφώσει ανάλογα τη συμπεριφορά του.

Διττοί Λόγοι

• Σε έναν Αγώνα Διττών Λόγων δύο τριμελείς ομάδες αντιπαρατίθενται επάνω σε ένα θέμα που έχει ανακοινωθεί 15 λεπτά νωρίτερα.
• Στην προκριματική φάση οι αγώνες διεξάγονται σε 3 γύρους. Οι ομάδες
των μαθητών αγωνίζονται σε ζευγάρια που προκύπτουν από κλήρωση στον
α΄ γύρο, ενώ στον β΄ και γ΄ γύρο δημιουργούνται ομάδες με βάση τη
βαθμολογία του α’ και β’ γύρου.
• Από τους προκριματικούς αγώνες προκρίνονται 4 (τέσσερις) ομάδες οι οποίες διαγωνίζονται στον ημιτελικό σε ζευγάρια που προκύπτουν από τη βαθμολογία τους. (Η πρώτη σε βαθμολογία ομάδα αγωνίζεται με την τέταρτη σε βαθμολογία και η δεύτερη ομάδα με την τρίτη).
• Στον τελικό αγωνίζονται οι νικητές των ζευγαριών των ημιτελικών αγώνων.
• Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δικαίωμα λόγου έχουν αποκλειστικά οι Ομιλητές των δύο ομάδων που συμμετέχουν και ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής. Όλοι οι υπόλοιποι δεν παρεμβαίνουν στον αγώνα λόγου.
• Επιτρέπεται η παρουσία ακροατηρίου.
• Σε κάθε αίθουσα υπάρχει τριμελής κριτική επιτροπή για κάθε προκριματικό γύρο, πενταμελής για τον ημιτελικό γύρο και επταμελής για τον τελικό.
Οι ομάδες :
• Η ομάδα η οποία λαμβάνει πρώτη τον λόγο καλείται Λόγος και είναι υποχρεωμένη να στηρίξει με επιχειρήματα το θέμα που δίνεται. Η δεύτερη ομάδα καλείται Αντίλογος και πρέπει να στηρίξει με επιχειρήματα την αντίθεση της στο θέμα που δίνεται.
• Οι ομιλητές εκφωνούν λόγο μέγιστης διάρκειας 6΄ (έξι λεπτών) και μπορούν να παρέμβουν με σύντομες ερωτήσεις μόνο κατά τις πρώτες δύο ομιλίες της αντίπαλης ομάδας που καλούνται αγορεύσεις. Με το πέρας των αγορεύσεων δίνεται χρόνος 5΄ (πέντε λεπτών) για την προετοιμασία των περιλήψεων. Οι περιλήψεις διαρκούν 4΄ (τέσσερα λεπτά) και κατά τη διάρκειά τους δεν επιτρέπεται η υποβολή ερωτήσεων.


Η ομάδα του Λυκείου Κυπαρισσίας των Διττών Λόγων διαγωνίσθηκε στους τρεις προκριματικούς γύρους με τα εξής θέματα:
Α’ προκριματικός : ‘‘Η χρήση του Facebook πρέπει να απαγορευτεί σε άτομα κάτω των 18 ετών’’. Η ομάδα κλίθηκε να είναι ο Αντίλογος.
Β’ προκριματικός : ‘‘Θέλω να δημιουργηθούν hotspots στην περιοχή μας’’. Η ομάδα κλίθηκε να είναι ο Αντίλογος.
Γ’ προκριματικός : ‘‘Ο φόβος της τιμωρίας δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες’’. Η ομάδα κλίθηκε να είναι ο Αντίλογος.
Προκρίθηκε στον ημιτελικό και διαγωνίσθηκε με το θέμα ‘‘Πρέπει να ανακατευόμαστε στη ζωή των άλλων’’ και ήταν ο Λόγος.
Αφού νίκησε την αντίπαλη ομάδα, προκρίθηκε στον τελικό Διττών Λόγων Νέων Ελληνικών για τα Λύκεια όπου αντιμετώπισε την ομάδα του Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με θέμα ‘‘Οι θετικές επιστήμες είναι πιο σημαντικές από τις ανθρωπιστικές’’. Η ομάδα μας κλίθηκε να είναι ο Λόγος.

Η ομάδα των Διττών Λόγων με τους: Μελά Ευγενία, Παναγόπουλο Γεώργιο και Χήναρη Ελπίδα, που διαγωνίστηκε ομαδικά, κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Διττοί Λόγοι Νέων Ελληνικών για τα Λύκεια και στέφθηκε νικήτρια των πρώτων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίσης, προκρίθηκαν στην πρώτη πεντάδα του Αγωνίσματος Προτρεπτικού Λόγου, που διαγωνίστηκαν ατομικά οι μαθήτριες Γκούγκλα Αθανασία και Μπίτσικα Στέλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.