Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Μια δυναμική καλλιέργεια με αστάθμητους παράγοντες

Σε καρπουζοχώραφα και συσκευαστήρια της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών επισκέφθηκε εχθές ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, ο κ. Αλευράς τόνισε:

Θεωρώ ότι η Τριφυλία ....

είναι ένας «προικισμένος» τόπος με ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και το προνόμιο αυτό το αξιοποιούν κατάλληλα οι παραγωγοί της περιοχής, με την τεχνική στήριξη τόσο των γεωπόνων του Δημοσίου όσο και των Ιδιωτών.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της περιοχής είναι η πρωιμότητα. Ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος και αυτό σενετέλεσαι στην υπερπρωιμότητα της παραγωγής (ξεκίνησε η συγκομιδή 8 Μαΐου, ενώ άλλες χρονιές ξεκινούσε μετά τις 20 Μαΐου) , με αποτέλεσμα να συμπέσει με τα θερμοκηπιακά καρπούζια.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη και τα «τερτίπια» ορισμένων εμπόρων οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση , συνέβαλαν ώστε οι τιμές στον παραγωγό για έναν 10 ήμερο να καλύπτουν μόλις το κόστος παραγωγής.
Είναι θετικό όμως, ότι από τη Δευτέρα 23 Μαΐου με την άνοδο της θερμοκρασίας (ο κρύος καιρός δεν ευνοεί την κατανάλωση) οι τιμές αυξήθηκαν και σε συνάρτηση με την μεγάλη απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα θα καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών

Βέβαια έχει ήδη συγκομισθεί το 70% της παραγωγής και απομένει το 30% που οι παραγωγοί αυτοί θα εισπράξουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα μαζί με τους λίγους παραγωγούς στην έναρξη της συγκομιδής όπου σημειώθηκαν ικανοποιητικές τιμές.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να εξυγιανθεί το εμπόριο και η διακίνηση του καρπουζιού με αιχμή του δόρατος την οργάνωση των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, αξιοποιώντας τα επιδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα.

Πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια που θα διαχειριστεί το 37% των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ,να στηρίξουν τη δυναμική αυτή καλλιέργεια που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό (το 70% του καρπουζιού της Τριφυλίας εξάγεται ), μεγάλες προοπτικές και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.