Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Έτοιμη για έκρηξη η ΝΔ του Μητσοτάκη

Καζάνι που βράζει η Συγγρού, με τις γκρίνιες να αυξάνονται! Οι μετεγγραφές των «εκσυγχρονιστών» που σηκώνουν τώρα θύελλα αντιδράσεων, τα σχέδια για τον «αντι-Ψυχάρη» του Σαμαρά και οι προσχωρήσεις από το Ποτάμι που φέρνουν γέλια

Με καζάνι που βράζει .....
/
μοιάζει η Ν.Δ. για όσους ξέρουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Επειτα από πολλά χρόνια το κόμμα ξαναζεί υπόγειους πολέμους, ίντριγκες, μίση και πάθη, ενώ οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις έχουν χωρίσει στελέχη και βουλευτές σε στρατόπεδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι τον... ιό κόλλησε ακόμη και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα «μαχαιρώματα» να είναι πλέον σε ημερήσια διάταξη, καθώς δημιουργήθηκαν... δίδυμα «φωτιά». Μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να ποντάρει στα μπάνια του λαού, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ και δεν αποκλείεται με τα πρωτοβρόχια να έχουμε και ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα.

Τα παρατράγουδα που ακολούθησαν την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη συζήτηση στη Βουλή για τις offshore είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Οι καραμανλικοί

Οι καραμανλικοί πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να χτίσει ένα ελεγχόμενο κόμμα που θα αποτελείται από (νεο)φιλελεύθερους, εκσυχρονιστές κ.λπ. και βρίσκονται ήδη στα κάγκελα. Ακόμη και το δείπνο που είχε πριν από μέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Γιάννη Πρετεντέρη ερμηνεύτηκε ως μία κίνηση να βρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «αντι-Ψυχάρη» του Σαμαρά και να τον κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές στην Α΄ Αθηνών. Παρόμοια (αυτοκτονικά) σχέδια για να έρθουν στη Ν.Δ. οι Ραγκούσης και Διαμαντοπούλου (για να συμβολίσουν δήθεν την διεύρυνση) προκαλούν ήδη τριγμούς.

Από την άλλη, οι πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να πάρει τον Γιώργο Κύρτσο από την Ευρωβουλή και να τον μεταφέρει (σε περίπτωση εκλογών) ως υποψήφιο στη Φθιώτιδα έχουν προκαλέσει ήδη σειρά αντιδράσεων τόσο από την πλευρά του καραμανλικού βουλευτή Χρήστου Σταϊκούρα όσο και από την πλευρά Σαμαρά που πιέζει για να κατεβάσει ως υποψήφιο στην ίδια περιφέρεια τον Κώστα Τσιμάρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε και περιοδεία για να τον στηρίξει!
Ενταση έχει δημιουργήσει και η αναβάθμιση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η οποία από το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, τοποθετούμενη μάλιστα και σε θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή. Οι πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις να είναι υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης έχουν και αυτές πυροδοτήσει αντιδράσεις, αν και η ίδια δηλώνει ότι δεν σκέφτεται την αποχώρησή της από τις Βρυξέλλες.

Στο στόχαστρο τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αρκετά στελέχη τον θεωρούν «πολύ δεξιό» για να είναι αντιπρόεδρος του κόμματος και διάφοροι θέτουν θέμα αντικατάστασής του από τον Μητσοτάκη στο πλαίσιο του «ανασχηματισμού» που σκέφτεται για το φθινόπωρο.
Γκρίνιες υπάρχουν και για την Ντόρα Μπακογιάννη (και μάλιστα και από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ.) που θεωρούν ότι βρήκε την ευκαιρία να... ποδηγετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και της χρεώνουν ακόμη και το ότι κάθεται στην μπροστινή θέση στα έδρανα της Ν.Δ. στη Βουλή!
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος θεωρείται υπό προθεσμία, ενώ ο σύμβουλος του προέδρου και πρώην... κόκκινος Τάκης Θεοδωρικάκος αποτελεί για συνεργάτες του Μητσοτάκη (και όχι μόνο) μαύρο πρόβατο.

Ο Αυγενάκης

Οσο για τον νέο γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Λ. Αυγενάκη, του χρεώνουν ότι ως βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας είχε χαρακτηρίσει σκάνδαλο τα δάνεια (και) της Ν.Δ., προκαλώντας την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα και δίνοντας σήμερα όπλα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αντώνης Σαμαράς και οι πυρήνες του δεν λένε να καθίσουν στα... αβγά τους και παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας, περιμένοντας το πράσινο φως.

Οι πρόσφατες μετεγγραφές από το Ποτάμι προκάλεσαν γέλια, μια και υπάρχουν πρόσωπα που κινούνται μεταξύ γραφικότητας και προκλητικών απόψεων για την Κεντροδεξιά.
Τέλος, οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ., αντί να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, οφείλουν, όταν διαφωνούν με αποφάσεις, να ορθώνουν ανάστημα και να μην τα φορτώνουν όλα στον πρόεδρο του κόμματος. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ούτε άβουλοι ούτε άμοιροι ευθυνών.
Ολο αυτό το σκηνικό θυμίζει τα σύννεφα που μαζεύονται πριν από την καταιγίδα και κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να τρίβει τα χέρια του...

Νίκος Ελευθερόγλου
Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.