Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κλείνουν τα υποθηκοφυλακεία στην Τριφυλία – Μένει ένα υποθηκοφυλακείο στην Καλαμάτα

Με ένα υποθηκοφυλακείο στην Καλαμάτα θα εξυπηρετείται όλος ο Νομός της Μεσσηνίας!

Τέλος βάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα υποθηκοφυλακεία Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, .....

Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας, αφού με το νέο νόμο που φέρνει σε διαβούλευση και μετά την ψήφισή του θα απομείνει μόνο το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πύργου για να εξυπηρετεί όλο το νομό Ηλείας. Ο συγκεντρωτισμός των υπηρεσιών πλέον στην Καλαμάτα οδηγεί σε ταλαιπωρία όλη την υπόλοιπη Μεσσηνία.

Έντονα είναι τα παράπονα και στην Τριφυλία από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, όπου είχαν συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα στο Δημαρχείο, στην Κυπαρισσία. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής ενημέρωση αναφορικά με το Νομοσχέδιο και αυτά που προβλέπει και όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους, αναδεικνύοντας τα αρνητικά του Νομοσχεδίου και προσπαθώντας να κρατήσουν ένα τουλάχιστον ανοιχτό υποθηκοφυλακείο στην περιοχή της Τριφυλίας.

Αντίθετος με επικείμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας είναι και ο δήμος Τριφυλίας με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να δηλώνει μιλώντας στο gargalianoionline τα εξής:

«Η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει όλα τα υποθηκοφυλακεία εκτός από αυτά στις πρωτεύουσες των νομών. Φαίνεται ότι ο Αρμαγεδδών της Καλλικρατικής συγκέντρωσης έχει φτάσει στο κόκκινο και διώκεται η ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα στις μικρότερες κοινωνίες, όπως είναι και ο Δήμος Τριφυλίας. Αυτό ήδη μας φέρνει προ τετελεσμένων, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να χρειάζεται να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση χωρίς να το θέλουμε. Περικοπές στον τομέα της υγείας, ακυρώσεις στα θέματα ασφάλειας, αλλά και θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης μας αναγκάζουν να επαναστατούμε και να εξαγριωνόμαστε. Κάνουμε μια προσπάθεια και η θέση του υποθηκοφυλακείου δεν μπορεί να ακυρωθεί και στο δικό μας Δήμο. Αναζητούμε τις λύσεις τις οποίες ο δήμος θα προτείνει προκειμένου να παραμείνει στην Τριφυλία υποθηκοφυλακείο. Ίσως, ο βαθύτερος λόγος είναι να κλείσει και το πρωτοδικείο της Κυπαρισσίας. Καλώ του κάτοικους να είναι σε επαγρύπνηση. Προσπαθούμε να βρεθεί ένα χορός στην έδρα του δήμου προκειμένου να παραμείνει στην Τριφυλία το υποθηκοφυλακείο και να βρίσκεται κοντά στο πρωτοδικείο της Κυπαρισσίας».

Η επίμαχη παράγραφος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:

Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.

Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο συνιστώνται ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία και συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων μεταφέροντα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου και παράλληλα οι οργανικές θέσεις που κατείχαν καταργούνται.

Σε περίπτωση που υπάρξει πλεονάζων προσωπικό αυτό θα μεταφέρεται στα δικαστήρια της περιφέρειας τους. Οι αποδοχές τους θα είναι αυτές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου 4354/2015.

Παράλληλα, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επαναδιοριστούν δικηγόροι. Ακόμη, ο δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της περιφέρεις του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούσαν.

Gargalianoi on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.