Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ Α.Τ. ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.

Μετά από μακρό χρονικό διάστημα έντονης φημολογίας για τη συγχώνευση-κλείσιμο πολλών αστυνομικών τμημάτων στη χώρα μας και την πληθώρα δημοσιευμάτων για το σχέδιο «Καλλικράτης» που θα εφαρμοστεί και στην περιοχή μας και θα πλήξει τα Αστυνομικά Τμήματα Κοπανακίου και Φιλιατρών, δημοσιεύτηκε σχέδιο Π.Δ. σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων στην Επικράτεια. θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων και ζητούμε την διατήρηση και ενίσχυσή τους.

Όσον αφορά την .....

ειδικότερη περίπτωση του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου που περιλαμβάνεται στα προς κατάργηση Τμήματα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πλήττεται βάναυσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στην καθημερινότητά τους, οι οποίοι εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους, την αγανάκτησή τους αλλά και την αγωνία τους.

To Α.Τ. Κοπανακίου λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο και, ως εκ τούτου, με μειωμένες λειτουργικές δαπάνες. Η περιοχή ευθύνης αστυνόμευσης καλύπτει 4 πρώην καποδιστριακούς δήμους, και συγκεκριμένα αυτές των Αετού, Αυλώνος, Είρας και Δωρίου, με 40 χωριά και 20 οικισμούς συνολικού πληθυσμού 8.000 μονίμων κατοίκων . Ειδικότερα, η περιοχή καλύπτει πολλά χιλιόμετρα σε ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ, παράλληλα, το Α.Τ. Κοπανακίου είναι επιφορτισμένο και με το δυσχερές έργο της αστυνόμευσης του Κυριακάτικου Παζαριού.

Η καταγραφή χαμηλής παραβατικότητας στην ανωτέρω περιοχή δικαιοδοσίας του υπό κατάργηση Α.Τ. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη του τμήματος αυτού, το οποίο ευρισκόμενο πολύ κοντά στις αστυνομευόμενες περιοχές, έστω και αν υπολειτουργεί με ευθύνη της Διεύθυνσης, ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις κλήσεις των κατοίκων.

Η περιοχή που καλύπτει το Α.Τ. είναι γεωργοκτηνοτροφική και επιπροσθέτως ορεινή με δύσβατο οδικό δίκτυο και απομακρυσμένα χωριά. Διαμένουν δε στις περιοχές αυτές μεταξύ άλλων και άτομα προχωρημένης ηλικίας, καθώς και πολλοί οικονομικοί μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, αρκετοί εκ των οποίων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Παράλληλα, στο Κυριακάτικο παζάρι παρατηρούνται συχνά φαινόμενα παραβατικότητας. Η κατάργηση, συνεπώς, του Α.Τ. Κοπανακίου θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όπως έξαρση εγκληματικότητας, αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας και ελλιπούς προστασίας των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων καθώς και των δασικών περιοχών

Ενόψει αυτών και με δεδομένο το γεγονός ότι το ζήτημα της ασφάλειας και το αίσθημα της προστασίας του πολίτη είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία, καλούμε την κυβέρνηση σε επανεξέταση του ζητήματος, όπως επίσης και όλους τους τοπικούς Φορείς, Συλλόγους, Βουλευτές του Νομού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και όλους τους κατοίκους να πάρουν θέση και να στηρίξουν την οιαδήποτε πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για το θέμα αυτό.

Σε αντίθετη περίπτωση η τοπική κοινότητα αλλά και οι φορείς της δεν σκοπεύουν να μείνουν αδρανείς στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής. Η λογική των «τυφλών» δημοσιονομικών περικοπών δεν αρμόζει στην Ελληνική Περιφέρεια που υφίσταται της τραγικές συνέπειες των μνημονίων και, συνεχώς, αποδυναμώνεται. Άλλωστε, η τοπική κοινότητα έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα με κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και δεν μπορεί να υποστεί κάτι ανάλογο με το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου που βρίσκεται σε περιοχή με πολλά και δυσανάλογα προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.