Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΧΑΛΑΖΟΝΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Την Ιστορία του χωριού στολίζει ο θρυλικός ρασοφόρος οπλαρχηγός του 1821 Παπαναστάσης, που κρατά τα νήματα του αγώνα στον κάμπο, ενώ στην ορεινή Τριφυλία την πρωτοπορία είχε ο Παπατσώρης από του Σουλιμά.

Ο Παπαναστάσης έχει εξοπλίσει 50 παλληκάρια και ήταν προστάτης κάθε .....

κατατρεγμένου χριστιανού από τον Τούρκο. Αγαπούσε τα όπλα τόσο πολύ που όταν λειτουργούσε τα είχε επάνω στην Αγία Τράπεζα. Για την συνήθεια του αυτή είχε τιμωρηθεί από τον Μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανό με δίμηνο αργία. Όταν ο Μητροπολίτης συνελήφθει από τον αγά Κουσούρη κοντά στη Φαρακλάδα, ο Παπαναστάσης με τα παλληκάρια του τον απελευθέρωσε και ο Μητροπολίτης του χάρισε τη ποινή και του επέτρεψε να ιερουργεί με τα όπλα (τα άγια λείψανα όπως τα αποκαλούσε ο Παπαναστάσης).

Η συμβολή του στην πολύμηνο πολιορκία στο Νιόκαστρο ήταν σημαντική (όπου σκοτώθηκε ο γιός του Μήτρος), είχε οικτρό τέλος που αποτελεί βαριά σκιά στα βήματα του αγώνος των Τριφυλίων. Παραθέτουμε λίγα στοιχεία από την ιστορία του.

Γεννήθηκε στο Χαλαζόνι το 1765, ήταν γιός του Μήτρου και Προκοπής που προόριζαν τον μικρό Τάσο για παπά. Σχολείο πήγε στο εκκλησάκι της Παναγίας Γουβιώτισσας στα Φιλιατρά που το είχε ο ιερομόναχος δάσκαλος Ιωνάς που ήταν γνωστός για την αυστηρή παιδαγωγική του. Παντρεύτηκε μια πλούσια κόρη από τα Φιλιατρά και αποκτά 3 κορίτσια και τον αγαπημένο του Μήτρο.

Χειροτονείται παπάς και παίρνει τρεις ενορίες της Παναγίας Γουβιώτισας, του Χαλαζονίου και του Χριστιάνου.

Είχε μυηθεί από τους πρώτους στη φιλική εταιρεία.

Λέγεται ότι όταν ήρθε ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο πέρασε από το ΧαλαζόΤνι και συνάντησε τον Παπαναστάση στο σπίτι του που ήταν στο σημερινό ελαιουργείο του Σμυρνή.

Μπάμπης Γριβοκωστρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.