Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΜΑΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Περάσανε 2.5 χρόνια περίπου, όταν ξεκινήσαμε μόνοι μας, (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ), να κάνουμε κάποια έργα για τη βελτίωση του χωριού μας όπως, βρύσες, καθαρισμός νεκροταφείων - χωριού, διάφορες εκδηλώσεις κ.α. Με αυτό το σκεφτικό, ξεκινήσαμε και την ίδρυση της βιβλιοθήκης και του ......

παιδότοπου στο χωριό μας, και συγκεκριμένα στις 15/10/2014. Ο χώρος που επιλέχθηκε, ήτανε το εγκαταλειμμένο κτίριο του πρώην σχολείου μας.

Στο γραφείο αποφασίστηκε να γίνει η βιβλιοθήκη και στην αίθουσα των μαθητών ο παιδότοπος μας. Με το που έπεσε η ιδέα, αμέσως προσφέρθηκαν άτομα να βοηθήσουνε, είτε με προσωπική εργασία, είτε χρηματικά, είτε πληρώνοντας τα υλικά. Χωρίς καθυστέρηση και με πολύ κέφι άρχισε ο καθαρισμός του σχολείου και του προαυλίου. Στη συνέχεια επισκευάστηκε και βάφτηκε η παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να ομορφύνει όλος ο χώρος, και να γίνει το καθημερινό στέκι για μικρούς και μεγάλους, ενώ (μετά από καιρό) άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες παιδικές φωνές. Σύντομα μας ήρθανε δωρεά και οι κουρτίνες με τα κουρτινόξυλα που τοποθετηθήκανε αμέσως.

Την επομένη, άρχισαν να έρχονται τα πρώτα βιβλία κ παιχνίδια, ενώ αργότερα, αρχίσαμε και τη συλλογή dvd’ s και cd’ s, για να δημιουργηθεί γρήγορα πρόβλημα τοποθέτησης. Μετά από προσπάθεια, βρέθηκε μία μικρή βιβλιοθήκη για την ταξινόμηση των βιβλίων, ενώ αργότερα καταφέραμε να κάνουμε την μόνιμη και μεγάλη βιβλιοθήκη μας. Συνεχίζοντας τις δωρεές, καταφέραμε να στήσουμε έναν υπολογιστή στο χώρο των βιβλίων, για την παρακολούθηση των δανεισμένων βιβλίων.

Ακόμα στον υπολογιστή, όποιος θέλει μπορεί να δει φωτογραφίες με όλα τα έργα που έχουμε κάνει, αλλά και να δει πως ήτανε η περιοχή πριν. Με την συμπλήρωση των πρώτων βιβλίων, αμέσως εμφανίστηκαν και οι πρώτοι αναγνώστε μας, που δεν περιορίστηκαν μόνο στα βιβλία, αλλά δανείστηκαν και dvd’s. Υπενθυμίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να δανείζεται από το περιεχόμενο τη βιβλιοθήκης μας ότι τον ενδιαφέρει. Προκειμένου να παρακολουθείται καλύτερα ο δανεισμός, όλα τα βιβλία, τα dvd’ s καθώς και τα cd’s, είναι καταχωρημένα σε ειδικό πρόγραμμα για βιβλιοθήκες.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο χρήστης, έχει τη δυνατότητα να βρει εύκολα την κατηγορία, τίτλο, συγγραφέα, τίτλο έργου, τραγουδιστή, (και με πολλούς ακόμα τρόπους) του βιβλίου ή dvd’s ή cd’s που θέλει. Ακόμα ο κάθε αναγνώστης, μπορεί να δει, ποια έχει δανειστή και πότε, ώστε να μη πάρει πάλι το ίδιο. Σήμερα οι αναγνώστες μας έχουνε φτάσει τους 34, ενώ ο δανεισμός των βιβλίων συνεχώς αυξάνει, όπως θα δείτε πιο κάτω. Εκτός από τους συγχωριανούς μας, βιβλία δανείζονται και φίλοι από τα Φιλιατρά, που εκτός από τους επαίνους τους, μας έχουν ενισχύσει αρκετά συχνά και συνεχίζουνε τη στήριξή τους.

TO ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Η βιβλιοθήκη καθώς και ο παιδότοπός μας, ανοίγουνε από 15 Ιουλίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου περίπου, από τις 6.30 μ.μ μέχρι τις 10.30 μ.μ. και αναλόγως την κίνηση που υπάρχει. Δεν είναι λίγες οι φορές, που το καλοκαίρι μετά την προβολή της ταινίας, καθόμαστε όλοι στα παγκάκια και καθόμαστε μέχρι αργά το βράδυ, όσο αντέξουμε. Επίσης ανοιχτά είμαστε Χριστούγεννα και Πάσχα και αρκετά Σαββατοκύριακα εφ’ όσον έρχονται παιδιά. Σας περιμένουμε να έρθετε μαζί με τα παιδιά σας, ή και μόνοι σας για βόλτα, όποτε θέλετε και να δείτε από κοντά το έργο μας και γιατί όχι, να δανειστείτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μας. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε (εκτός το καλοκαίρι που είμαστε συνέχεια ανοιχτά) να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα στα νούμερα που είναι λίγο πιο κάτω.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Κ’ DVD’S

1) Δανεισμένα βιβλία το 2014* 24 2) Δανεισμένα βιβλία το 2015 101 3) Δανεισμένα βιβλία το 2016 111 4) Δανεισμένα dvd’s το 2016 18 5) Δανεισμένα βιβλία το 2017** 26
* Από 15/10/2017 έως 31/12/2017. **Από 01/01/2017 έως 21/02/2017. Ενώ μέχρι τώρα που σας γράφω, έχουνε δανειστεί 8 βιβλία και υπάρχει συνέχεια

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ

Μέσα στη βιβλιοθήκη μας υπάρχουν, 1.737 βιβλία, και ένας υπολογιστής. Μερικές από τις κατηγορίες των βιβλίων μας είναι: Αστυνομικά 14, διηγήματα 13, δοκίμια 8, ιστορικά 88, λαογραφικά 4, λογοτεχνικά 34, μυθιστορήματα 98, παιδικά 411, ποιήματα 84, τοπικά 9, χριστιανικά 296. Εκτός από αυτές της κατηγορίες υπάρχουνε και άλλες όπως: Αθλητικά, αρχαία ελληνικά, θεατρικά, ιατρικά και άλλες πολλές ακόμα κατηγορίες. Εκτός από τα βιβλία η βιβλιοθήκη μας διαθέτει, 284 dvd’s και 63 cd’s ελληνικά και ξένα. Όσο για τον παιδότοπό μας διαθέτει επιτραπέζια παιχνίδια, βίντεο και μπάλες. Παρ’ όλες όμως τι προσπάθειες που κάνουμε, οι ελλείψεις μας είναι πολλές. Ανάγκη υπάρχει σε παιχνίδια μαγνητικά, τάβλι, σκάκι, υπολογιστές, περιφερειακά υπολογιστών, κ.α. Σε βιβλία διαφόρων κατηγοριών (παιδικά, ιστορικά, μυθιστορήματα, χριστιανικά, λογοτεχνικά, Κόμιξ, κ.α.). Ιδιαίτερη προσπάθεια κάνουμε στη συλλογή βιβλίων (παλιά ή νέα), που αφορούνε την περιοχή μας, όπως το περιοδικό Φιλιατρά, Λουλούδια ή άλλα τοπικά.

Επίσης (λόγω τον ταινιών που προβάλουμε το καλοκαίρι), έχουμε ανάγκη από dvd με έργα ελληνικά, (κυρίως παλιές ελληνικές ταινίες), ξένα, παιδικά, εκπαιδευτικά και cd με ελληνική, ξένη και παιδική μουσική. Θερμή παράκληση να είναι σε καλή κατάσταση. Για περισσότερες πληροφορίες όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου. Υπεύθυνος: Μπουρδέκας Αναστάσιος. Τηλ. 27610-61340 , 6947840376

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΠΛΑΤΗΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ)

Όπως σε όλες τις βιβλιοθήκες, έτσι και στη δική μας, ισχύουνε κάποιοι κανόνες, που έγιναν με τη βοήθεια του ιντερνέτ

1. Οι χρήστες έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης. Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει είτε στα ράφια, είτε μέσω ειδικού προγράμματος Η/Υ μόνο με τη βοήθεια του υπεύθυνου της βιβλιοθήκης.

2. Ο δανεισμός γίνεται, μέσω αυτοματοποιημένου προγράμματος Η/Υ.

3. Δεν επιτρέπονται το κάπνισμα, κάθε είδους ποτό και φαγητό.

4. Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης οι χρήστες πρέπει να τηρούν ησυχία.

5. Το υλικό της συλλογής διατίθεται στους χρήστες για διάβασμα στο αναγνωστήριο (εσωτερικός δανεισμός) ή διάβασμα στο σπίτι (εξωτερικός δανεισμός)

6. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από τα εγκυκλοπαιδικά, τα λεξικά, και τις πολύ ακριβές εκδόσεις, που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.

7. Όλοι οι χρήστες μπορούν να δανειστούν μέχρι 3 βιβλία για διάστημα 30 ημερών. Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μία φορά, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζητηθεί το συγκεκριμένο υλικό από άλλο χρήστη. Ο δανειζόμενος που επιστρέφει δανεισμένο υλικό μπορεί να το δανειστεί ξανά.

9. Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Ο χρήστης που χάνει ή καταστρέφει υλικό, υποχρεούται να το αντικαταστήσει.

10. Η ιδιότητα του χρήστη μπορεί να ανασταλεί με απόφαση του υπεύθυνου αν παραβιαστεί ο κανονισμός.

11. Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμο υλικό δεν έχουν δικαίωμα άλλου δανεισμού.

12. Με επανειλημμένη μη τήρηση των παραπάνω κανονισμών, ο χρήστης χάνει την ιδιότητα του.

Σας περιμένουμε.

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 6/3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.