Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Βουλή των Εφήβων: Με πέντε μαθητές συμμετέχει η Μεσσηνία στις εργασίες της. Ο Ενας απο Φιλιατρά

Με πέντε τακτικούς…βουλευτές και πέντε αναπληρωματικούς θα συμμετάσχει η Μεσσηνία τον προσεχή Ιούλιο στην ΚΒ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Οι μαθητές προέρχονται από το Γενικό Λύκειο Μελιγαλά, το Γενικό Λύκειο ......

Θουρίας, το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, το Γενικό Λύκειο Φιλιατρών και το 5ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΩΝ από τα Φιλιατρά είναι ο μαθητής της Β Λυκείου Βέννος Σπύρος

Τα αναπληρωματικά μέλη είναι από: 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο "Εκπαιδευτήρια Μπουγά" και 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης.

Γενικότερα, ως γνωστό, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων».
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν με επιτυχία σημαντικές καινοτομίες στη δομή του προγράμματος: άλλαξε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών και ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης των εργασιών της Συνόδου, επιτυγχάνοντας βαθύτερο προβληματισμό και ουσιαστικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των μαθητών, ξεκίνησαν συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν στους νέους (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού κ.λπ.), οι «έφηβοι βουλευτές» μετέχουν σε προσομοίωση της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην οποία μετέχει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας, ενθαρρύνεται και αναδεικνύεται με ποικίλους τρόπους η εφηβική δημιουργικότητα (πολιτιστικές εκδηλώσεις από εφήβους για εφήβους, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι για την προσεχή διαμόρφωση του προγράμματος έχουν ληφθεί υπόψη οι υποδείξεις της νέας Επιτροπής για το πρόγραμμα αυτό που συγκροτήθηκε φέτος.

Από φέτος, το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Α ́ και της Β ́ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της χώρας, της Κύπρου και των Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής.

Οι μαθητές που θα επιλεγούν ως τακτικοί έφηβοι βουλευτές θα κληθούν να μετάσχουν στις εργασίες της ΚΒ’ Συνόδου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου 2017στην Αθήνα.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.