Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Τσίπρας: Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων -Τι είπε για Καλλικράτη (βίντεο)

Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΣ.

Βασικά θέματα οι αλλαγές στον Καλλικράτη, το πολυνομοσχέδιο ....

ΟΤΑ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα αλλά και θέματα ιθαγένειας και ισότητας φύλων.

Με οριζόντια ακτικειμένικα κριτήρια η λύση
«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στόχος μας, πρόσθεσε είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων».
Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, είτε αυτός είναι το ΑΣΕΠ ή κάποιος άλλος που θα αναλάβει τη διαδικασία, προκειμένου να ελεγχούν οι συμβάσεις Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεων σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και τόνισε ότι θα γίνουν με δύο «οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια». Αυτά τα προσιόρισε ως:

Α) Προς το χρόνο απασχόλησης των συμβασιούχων

Β) Ως προς τη σχέση εργασιας που έχουν και τις ανάγκες που καλύπτει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, θα υπάρξει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.

Μέχρι το Φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τις αρχές φθινοπώρου θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση Καλλικράτη, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται σημείωσε για «ριζική αναμόρφωσητου θεσμικού πλαισίου» που αναπροσαρμόζει τις αρμοδιότητες και οδηγεί στο «ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών».
Η μεταρρύθμιση σημείωσε ο ίδιος «στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη».

Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.
Με απλή αναλογική οι επόμενες Αυτοδοικητικές εκλογές
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα γίνουν με απλή αναλογική, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι θα ενίσχυση το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία.

Κατάργηση Αποκεντρωμένων με την σημερινή μορφή
Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με την σημερινή μορφή τους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της συνέντευξη τους, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πρέπει «να εξετάσουμε διεξοδικά το θέμα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε με έμφαση: «Πρέπει να υπάρξει μια μετεξέλιξη. Με τον τρόπο που είναι σήμερα δεν πρέπει να υφίσταται, ο θεσμός των Αποκεντρωμένων».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, τόνισε: «Υπάρχει το Σύνταγμα που επιβάλλει αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους. Με το πολυμοσχέδιο για του ΟΤΑ θεσμοθετούμε τον ελεγκτή νομιμότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.