Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Βασίλειος κ Δήμητρα Γαϊτάνου κ πάλι στην Τριφυλία

Το καλλιτεχνικό ζευγάρι Βασίλης Γαιτάνος και Δήμητρα Γαϊτάνου, πρεσβευτες του Ελληνικού πολιτισμοί στο εξωτερικό,για ακόμη μία χρονιά θα τιμήσουν την Κυπαρισσία, με δύο μοναδικές παραστάσεις σε ρεπερτοριο Θεοδωράκη, Χατζιδακη, Πλέσσα , Κατσαρου, Ξαρχακου!

Την Παρασκευή 14/7 θα βρίσκονται στο ΠΕΤΡΙΝΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ Καλό Νερό 2761072520
Το Σάββατο 15/7 στο ξενοδοχείο APOLLO RESORT ART HOTEL στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 2761024411

Μην το χάσετε! ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΓΚΑΙΡΩΣ !

Λιγα λόγια για τους καλλιτέχνες :

Ο Βασίλης Γαϊτάνος, από το 1970 μετανάστης στο Σικάγο, πιανίστας για μεγάλο διάστημα στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη και υπεύθυνος για τις συναυλίες στο εξωτερικό, βιρτουόζος και έμπειρος πιανίστας, θα μας θυμίσει τα πιο γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη και όχι μόνο, έχοντας στο μικρόφωνο την αγαπημένη του σύντροφο και θαυμάσια τραγουδίστρια Δήμητρα Γαϊτάνου

Ο 65χρονος μουσικός μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός στην πατρίδα του, για τους ομογενείς της Αμερικής όμως είναι πασίγνωστος και από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού. Σαράντα χρόνια τώρα «οργώνει» τη Γηραιά Ηπειρο και την υφήλιο ολόκληρη επιμένοντας ελληνικά.

«Τόσα χρόνια, μόνο το Happy Birthday έχω μάθει να παίζω από ξένη μουσική. Κι όλοι με φωνάζουν Βασίλειο. Ούτε Μπιλ ούτε Γουίλιαμ», λέει. Η αφοσίωσή του στη διάδοση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι αξιοθαύμαστη. Και είναι αυτή που τον έφερε στη θέση του τιμώμενου χθες το βράδυ, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Δήμητρα. Μαζί στη σκηνή. Μαζί και στη ζωή.

Ο σύλλογος αριθμεί τρεις χιλιάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα έχει γυρίσει όλα, τουλάχιστον από μια φορά. Παράλληλα, για είκοσι επτά χρόνια τραγουδούσε από τη σκηνή του Deni's Den στο Σικάγο την καλή ελληνική μουσική. «Αν κάνεις μαθηματικό υπολογισμό, βγαίνουν γύρω στις δώδεκα χιλιάδες παραστάσεις. Εφτασα μέχρι τη Γη του Πυρός, την Αυστραλία, την Κίνα, τη Σεούλ. Εχω γυρίσει εννιά φορές τον κόσμο», μας λέει.

Ηταν μόλις 25 ετών όταν, φτάνοντας στην Αμερική, αποφάσισε να αφήσει πίσω του την καριέρα αξιωματικού του εμπορικού ναυτικού και να ακολουθήσει τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Ηταν, όμως, και τα ταραγμένα χρόνια της επταετίας. «Τότε είχα την τύχη και τιμή να με καλέσει ο Μίκης Θεοδωράκης στην ορχήστρα του. Σε τέτοια ηλικία και στην αρχή μιας καριέρας, ήταν πολύ σημαντικό. Οχι μόνο επειδή έπαιξα μαζί του, αλλά επειδή στάθηκε η αφορμή να γνωρίσω όλους τους σπουδαίους: τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Βάρναλη...».

Και πράγματι έχει συνεργαστεί με πολλούς Ελληνες συνθέτες: Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Πλέσσα, Κατσαρό... «Αν εξαιρέσεις τους Ξαρχάκο, Λεοντή και Μούτση, με όλους. Κι από τους τραγουδιστές, εκτός από έναν-δυο, πάλι με όλους έχω συνεργαστεί».

Η μουσική του διαδρομή είναι σπουδαία -ενδεικτικό είναι ότι έχει κληθεί να παίξει μπροστά σε τρεις προέδρους της Αμερικής: Κάρτερ, Ρίγκαν και Κλίντον! Ακόμη σπουδαιότερο, όμως, είναι το μήνυμα ζωής που δίνουν με τη σύζυγό του Δήμητρα, προωθώντας την ιδέα της προσφοράς ζωτικών οργάνων, με το ίδιο τους το παράδειγμα. Η Δήμητρα Γιαννοπούλου, αν και είχε χάσει την όρασή της δεκαπέντε χρόνια πριν σε τροχαίο ατύχημα, δεν δίστασε πριν από δύο χρόνια να προσφέρει το ένα της νεφρό, προκειμένου να σωθεί ο σύζυγός της. Ο Βασίλης Γαϊτάνος, έχοντας βγει νικητής στις πολλαπλές του μάχες με τον καρκίνο και έπειτα από δεκαοκτώ χειρουργεία, «αργοπέθαινε» στην αιμοκάθαρση. Η ιστορία τους συγκίνησε μέχρι και την Οπρα Γουίνφρι, που κάλεσε το ζευγάρι να εξομολογηθεί την ιστορία του σε προσεχή εκπομπή της στους εκατομμύρια τηλεθεατές της.

«Η μουσική απαλύνει την ψυχή μου», λέει η Δήμητρα Γιαννοπούλου (απόφοιτος της Νομικής Σχολής και στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας πριν από το ατύχημα). «Ομως αποκλειστικός μου σκοπός είναι να πείσω μέσα από την εμπειρία μου. Λέω, λοιπόν, πως η ζωή μου δεν άλλαξε σε τίποτα, δεν αισθάνομαι καμία διαφορά, δεν έλαβα κανέναν ιατρικό περιορισμό και επιπλέον έχω τη χαρά πως έσωσα τον σύζυγό μου. Συστήνω σε όποιον έχει στο περιβάλλον του κάποιον άνθρωπο, που αργοπεθαίνει, να κάνει αρχικά το τεστ ιστοσυμβατότητας και αν βγει θετικό να μη διστάσει να προχωρήσει σε δωρεά. Η αιμοκάθαρση προσφέρει το "ζην", αλλά η μεταμόσχευση το "ευ ζην". Αξίζει τον κόπο!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.