Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Εκδήλωση για την ανάδειξη του μνημείου της Παναγίας της Βλαχέρνας

Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο βυζαντινό μνημείο της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά έχουν τελειώσει και το μνημείο έχει παραδοθεί στο κοινό.
Αισθανόμενοι το χρέος να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ......

τους πολιτιστικούς μας πόρους, σε συνεργασία ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα πραγματοποιήσουν στις 12 Ιουλίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.00 μ.μ. μουσική συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Οργανισμού Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, στον προαύλιο χώρο του Ναού της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας της ιστορικής διαδρομής του Ναού.

Το μνημείο της Παναγίας της Βλαχέρνας είναι το τρίτο μνημείο που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται στο Δήμο Τριφυλίας μετά το Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη και το Ναό της Ανάληψης στα Φιλιατρά.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ βρίσκεται στο ΒΔ μέρος της πόλης των Φιλιατρών, μέσα στο Πάρκο της Βλαχέρνας. Με βάση τα μορφολογικά στοιχεία του, ο Ναός μπορεί να αναχθεί στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Κατασκευάστηκε από υλικά προϋπάρχοντος Ναού και είναι ο τέταρτος στην ίδια θέση. Ο πρώτος Ναός είχε κατασκευαστεί πριν τη Φραγκοκρατία. Το έτος 1931 παραχωρήθηκε στο Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, ο οποίος ανέλαβε και τις δαπάνες επισκευής και συντήρησης του, με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ και η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ του Οργανισμού Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, έχουν δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού και πολλές φορές έχουν εμφανιστεί στην Ελληνική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία.

Η Μικτή Χορωδία έχει τιμηθεί συνολικά με 15 διεθνή και εγχώρια βραβεία σε διαγωνισμούς χορωδιών, με κορύφωση τη βράβευση της στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» [2003], όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο, ισοβαθμήσασα στην πρώτη θέση με τη Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής της Αθήνας, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με ασημένιο δίπλωμα στον 1ο Διεθνή διαγωνισμό της Interkultur στην Καλαμάτα.

Τη χορωδία διευθύνει από ιδρύσεως της ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ.
Πιάνο παίζει η ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.
Τη φιλαρμονική ορχήστρα, διευθύνει ο Αρχιμουσικός ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το μνημείο και παράλληλα να παρακολουθήσει μία μεγαλειώδη συναυλία … σ ένα μουσικό ταξίδι από «Την Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, «Την Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη έως τις «Μαγικές Νύχτες του Αλαντίν» και τους «Πειρατές της Καραϊβικής».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.