Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Δίκτυο αποχέτευσης Κοπανακίου - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων τ. Δήμου Αετού

Ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2003 – 2010 ιεραρχήσαμε ψηλά το ζήτημα της αποχέτευσης. Η επικρατούσα τότε κατάσταση εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ήταν μια διαρκής αισθητική προσβολή.

Κάθε σύνθετο έργο υποδομής, απαιτεί σχέδιο, ισχυρή βούληση, γνώση των βημάτων ωρίμανσης, σύνταξη μελετών και εξασφάλιση .....

αναγκαίων αδειοδοτήσεων, διασφάλιση οικοπέδου και χρηματοδότηση.

Με αφορμή τα προγραμματισμένα εγκαίνια του ΒΙΟ.ΚΑ. στο Κοπανάκι, θα περιοριστώ σε ένα σύντομο ιστορικό του έργου «Κατασκευή αποχέτευσης Δ.Δ. Κοπανακίου και κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αετού».

Ενέργειες ωρίμανσης του έργου
1. Η Δημοτική Αρχή της περιόδου 1999-2002 κινήθηκε στην κατεύθυνση δημιουργίας συνδέσμου για κοινό βιολογικό, ανοιχτού τύπου, με τον τ. Δήμο Δωρίου στη θέση «Ξενάκη Στάλθη» του Δωρίου. Στην ίδια λογική προτείναμε, ως νέα Δημοτική Αρχή, μαζί με τον τότε δήμαρχο Δωρίου (αρ. πρωτ. 428/12-2-2003), στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ κοινού έργου. Η πρόταση δεν εντάχθηκε στον περιφερειακό προγραμματισμό.
2. Διαβλέποντας το αδιέξοδο διαμορφώσαμε, από τις αρχές του 2004, το δικό μας δημοτικό σχέδιο. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.
3. Αναζητήσαμε χώρο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας στα όρια του Δήμου μας. Βρήκαμε κατάλληλο οικόπεδο και το αγοράσαμε. Διασφαλίσαμε τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, καθορίσαμε το σημείο εκβολής και τον αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων. Κρίσιμος ήταν ο ρόλος του αείμνηστου, προέδρου τότε του Δ.Σ., Μπάμπη Χριστοφιλόπουλου, στην εξεύρεση του οικοπέδου.
4. Ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε στους πολίτες το σύνολο των αναγκαίων και εγκεκριμένων για το όλο έργο μελετών (Α.Δ.Σ. 126/2008), καθώς και το σύνολο των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.
5. Επιλέξαμε την κίνηση των λυμάτων με φυσική ροή, χωρίς αντλιοστάσια. Μειώσαμε κόστος λειτουργίας, πιθανές οχλήσεις θορύβου – μυρωδιάς, εξαρτήσεις από ρεύμα, τεχνικούς κ.ά.
6. Επιλέξαμε ΒΙΟ.ΚΑ τύπου compact (που θα εξυπηρετεί όλο τον τ. Δήμο Αετού, αλλά και τα αυξημένα φορτία του Κυριακάτικου Παζαριού), νέας, υψηλής τεχνολογίας. Χωρίς οσμές, αθόρυβο, ενταγμένο στο περιβάλλον, με εφεδρείες στη λειτουργία του, με συστήματα ασφαλείας και χαμηλό κόστος λειτουργίας, με δυνατότητα επέκτασης.

Αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου
Εξετάστηκαν όλες οι χρηματοδοτικές πηγές.
1. Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης (Α.Δ.Σ. 45/2009) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
2. Σχεδιάσαμε (Α.Δ.Σ. 135/2009), εάν υπήρχε ανάγκη, τη λήψη δανείου από το Τ.Π.& Δανείων, για την κατασκευή του ΒΙΟ.ΚΑ.
Τελικά:
3. Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο των μελετών και εγκρίσεων του έργου από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Δήμου, με το ποσό των 150.000,00 ευρώ
4. Χρηματοδοτήσαμε το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς και τμήματος δικτύων ακαθάρτων Κοπανακίου», (Α.Μ. 263/09), με ποσό σύμβασης 479.727,30 ευρώ, από το ΘΗΣΕΑ.
5. Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης έργου (Α.Δ.Σ. 48/2010, αρ. πρωτ. 2271/21-6-2010) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 -2013», συνολικού προϋπολογισμού 4.280.000,00 ευρώ.
6. Η πρότασή μας έγινε δεκτή (01.10.2010) και το έργο εντάχθηκε, με απόφαση του περιφερειάρχη, με το ποσό των 3.251.630,00 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ένταξη δημοτικού έργου αποχέτευσης στο Επιχειρησιακό 2007-2013.
7. Ακολούθησε η αποδοχή των όρων της απόφασης ένταξης (Α.Δ.Σ. 94/2010) και η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, 07.10.2010, από τον τότε δήμαρχο Αετού Δημήτρη Δριμή και τον τότε περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη. Με τη σύμβαση αυτή, επειδή ο καποδιστριακός Δήμος Αετού δεν είχε διαχειριστική επάρκεια, ορίστηκαν ως φορείς υλοποίησης του έργου αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
8. Ακολούθησε η κατασκευή του έργου από τις υπηρεσίες της αιρετής πλέον περιφέρειας, (περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης), η οποία και χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων με 653.103,47 ευρώ + ΦΠΑ, ποσό σύμβασης, ύστερα από πρόταση του καλλικράτειου Δ. Τριφυλίας το 2014.

Σημαντικότητα έργου
Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι έργο πνοής και αναγκαίο έργο υποδομής για κάθε τόπο. Προσθέτει αξία σε κάθε περιοχή. Ενισχύει την οικιστική και οικονομική δραστηριότητα. Προστατεύει το περιβάλλον. Βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι πολιτισμός.

Οφείλω, τέλος, ως δήμαρχος της περιόδου 2003-2010:
α) Να αναφερθώ στους αείμνηστους Παπανικολάου Δημήτρη, μελετητή του έργου και στον τεχνικό του Δήμου, Πολυχρονόπουλο Κώστα, που βοήθησαν ουσιαστικά στο έργο.
β) Να μνημονεύσω τον άτυχο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του, Μάιος 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών του έργου.
γ) Να ευχαριστήσω το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της περιόδου, που συνετέλεσαν στην παραγωγή του έργου, τη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Πελ/νήσου και, κυρίως, το σύνολο των συμπολιτών του τ. Δήμου Αετού.
Το έργο έγινε πραγματικότητα με τη δική τους συμμετοχή, συμπαράσταση και εμπιστοσύνη.

Του Δημήτρη Α. Δριμή
Αναπληρωτή διοικητή «Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» – τ. δημάρχου Αετού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.