Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Σχετική οικονομική ευρωστία των τσιγγάνων έναντι άλλων συμπολιτών μας διαπιστώνει η Αντωνία Μπούζα. Και δεν έχει άδικο....

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλία Στρατηγάκο απέστειλε χθες η Συντονίστρια έργου και αποτελεσματικότητας Μεσσηνίας, περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, την οποία κοινποιεί και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Η ΑΝτωνία Μπούζα στην επιστολή της προτείνει στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα προτείνει ......

πολιτικές και μέτρα για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων αλλά και «την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες που συνυπάρχουν με Ρομά»…

Η επιστολή της κ. Μπούζα προς τον κ. Στρατηγάκο αναφέρει τα εξής:

Κ.Πρόεδρε

Διάφορα περιστατικά που συνέβησαν στη Μεσσηνία στη διάρκεια του Αυγούστου, από πολίτες Ρομά, αναδεικνύουν το φλέγον ζήτημα της εκρηκτικής συμβίωσής τους με το λοιπό κοινωνικό σύνολο και της αύξησης της παραβατικότητας τους, από την υπαρκτή κοινωνική περιθωριοποίηση.

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε μέρα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Πελοποννήσου και δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες που φτάνουν στα όρια των αντοχών τους.

Παρά το ότι Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση στηρίζουν οικονομικά την κοινωνία των Ρομά, μιας και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και τα μέτρα περί των αδύναμων κοινωνικά ομάδων όπως παροχή τροφίμων, επιδότηση πολυμελών οικογενειών, παροχή επιδομάτων ΑΜΕΑ, δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δωρεάν μεταφορά μαθητών σε σχολεία Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας εκπαίδευσης τους περιλαμβάνουν, εμφανίζεται το παράδοξο πλειστάκις λόγω των υπαρκτών οικονομικών δυσκολιών της Ελληνικής κοινωνίας, να τείνουν στο να έχουν αποκτήσει μεν μια σχετική οικονομική ευρωστία έναντι άλλων συμπολιτών μας, όσον αφορά το κοινωνικό μέρος δε και την εκπλήρωση των "δικών" τους υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος, αυτό να έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο από πλευράς Πολιτείας.

Οι αυθαιρεσίες , οι αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές κυριαρχούν, δηλητηριάζοντας τη ζωή των λοιπών πολιτών που ασφυκτιούν από την έλλειψη πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ισορροπία την κοινωνία.
Αντί της χάραξης μιας υλοποίησιμης και εφικτής πολιτικής που θα αφορά την ομαλή ένταξη τους στην οργανωμένη κοινωνία, αρκούμεθα στην προσφιλή τακτική του χθες, με ανεξέλεγκτη παροχή δανείων, επιδομάτων κλπ ή στην υλοποίηση…. ευρωπαϊκών προγραμμάτων από κάποιους, που με πρόσχημα την ένταξη τους -πιθανώς λόγω άλλων κινήτρων- παρουσιάζουν πως δήθεν συμβάλλουν στην επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος , μέσω…. ημερίδων και άστοχων και μη χρήσιμων πρωτοβουλιών.

Οι απανωτές περιπτώσεις παραβατικότητας, τραμπουκισμών και υποβάθμισης των περιοχών όπου διαβιούν οι Ρομά και εκδηλώνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες πρέπει να μας κινητοποιήσει επιτέλους όλους και να θέσουμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων….!

Το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά είναι καθοριστικός παράγων ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Συνήθως οι Ρομά, δεν εγγράφουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς η Παιδικούς Σταθμούς, ενώ στο Δημοτικό, καίτοι εγγράφονται, απουσιάζουν τις περισσότερες ημέρες από το σχολείο και στην περίπτωση που τελειώνουν την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν συνεχίζουν στη Δευτεροβάθμια. Συνήθως τα παιδιά αυτά , κατευθύνονται στη συνέχεια στην επαιτεία και στην εκμετάλλευσή τους από τους μεγαλύτερους.

Πρέπει να υπάρξει συσχέτιση της πληρωμής των επιδομάτων τους, με την τήρηση των υποχρεώσεών τους στο κράτος όπως οι λοιποί πολίτες . Είναι σημαντικό να εξετασθεί η απογκετοποίηση περιοχών όπου σήμερα λόγω υπερσυγκέντρωσης υποβαθμίζονται και να εξευρεθεί τρόπος στέγασής τους, είτε με πρωτοβουλίες μεταβατικού χαρακτήρα είτε με μόνιμες οικιστικές εγκαταστάσεις . ΄Οσο κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, αυτό μεγαλώνει, μας οδηγεί σε αδιέξοδα και επηρεάζει και άλλους αναπτυξιακούς τομείς της πατρίδας μας όπως πχ ο Τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, οι γεωργικές καλλιέργειες κλπ

Μία λογική αποκλεισμού των Ρομά, εκτός από επικίνδυνη είναι και αντικοινωνική.

Το ζητούμενο είναι σε επίπεδο Πελοποννήσου που είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιοι από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς στη χώρα, το πως θα επιδιώξουμε και θα δημιουργήσουμε πολιτικές ένταξης αλλά και ασφάλειας των Πελοποννησίων.

Ασφαλώς και δεν είναι όλοι οι Ρομά αντικοινωνικοί ή παραβάτες.

Είναι γνωστό πως κύριος θεσμός χάραξης και άσκησης πολιτικής και άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Πελοπόννησο είναι ο Περιφερειακός θεσμός. Οι αποσπασματικές ενέργειες της Πολιτείας που συνήθως ενεργεί με γνώμονα άλλες σκέψεις, δεν αρκούν.
Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και να είμαστε οι μπροστάρηδες, στην επίλυση ενός άλυτου θέματος που επί χρόνια ταλανίζει την πατρίδα μας.

Το περιφερειακό μας συμβούλιο πρέπει να προσεγγίσει το πρόβλημα με ανθρωπισμό αλλά και αποφασιστικότητα.
Δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση, γιατί σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπήρξε πλήρης ένταξη, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν. Στις προηγμένες χώρες όμως δεν υπάρχει η ασυδοσία που υπάρχει στην Ελλάδα. Η αναζήτηση πρακτικών των Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κάνει κάποια θετικά βήματα στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, ίσως μας βοηθήσει στο στόχο μας

Προτείνω τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, που αφού ενημερωθεί για την ανθρωπογεωγραφία των Ρομά στην Πελοπόννησο μέσω της καταγραφής του πληθυσμού που ζει στην περιφέρεια και διερευνήσει σε βάθος το πρόβλημα, σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσει ενώπιον του Περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου προτάσεις που θα αφορούν:
-Τον περιορισμό της παραβατικότητας
-Την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες που συνυπάρχουν με Ρομά.
-Την πραγματική ένταξη των παιδιών στο σύστημα εκπαίδευσης
-Την επιμόρφωση των Ρομά, την κοινωνική τους ένταξη και επαγγελματική τους κατεύθυνση επί ορθών και εξατομικευμένων βάσεων και προοπτικών.
Δεν πρέπει να κλείνουμε άλλο τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα που και λόγω της οικονομικής κρίσης, λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
Περιφερειακή Σύμβουλος Μεσσηνίας
Συντονίστρια Έργου και Αποτελεσματικότητας Μεσσηνίας
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού -Πολιτισμού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.