Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Το νόμο στα χέρια τους θα πάρουν οι κάτοικοι του Κοπανακίου για να προστατευτούν

Αποφασισμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους είναι οι κάτοικοι του Κοπανακίου μετά το μακελειό της προηγούμενης Κυριακής, με κατηγορούμενους ως δράστες δύο τσιγγάνους που διαμένουν στο Κοπανάκι. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και οι κάτοικοι αισθάνονται ανασφαλείς. Όλοι εκφράζουν αγωνιώδεις......

εκκλήσεις για την κατάσταση με τις παραβατικές συμπεριφορές – τις οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποδίδουν σε Ρομά –, που έχει ξεφύγει από κάθε ορίου ανοχής και αντοχής, ενώ είναι οργισμένοι που έχουν αφεθεί από κάθε Αρχή και εξουσία στο έλεος.

Το βράδυ της Πέμπτης, στο δημοτικό κατάστημα Κοπανακίου, διεξήχθη έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, με θέμα «Συζήτηση – Προτάσεις και Λήψη Αποφάσεων σχετικά με την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής μας, με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν της 8ης/10/2017».

Όπως πρότεινε ο δήμαρχος Τριφυλίας, τη Δευτέρα η Δημοτική Αρχή, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Αετού θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Τ.Σ. Κοπανακίου, μαζικά, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων επισήμαναν την απουσία της Αστυνομίας από την περιοχή, που έχει αποθρασύνει κακοποιά στοιχεία, με συνέπεια, όπως είπαν, οι παραβατικές συμπεριφορές Ρομά να είναι ανεξέλεγκτες και αλλεπάλληλα τα κρούσματα, με κλοπές, απόπειρες κλοπών, ληστείες, ληστείες με ξυλοδαρμό κ.τ.λ. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι ακόμα και όταν λειτουργούσε το Α.Τ. Κοπανακίου σημειώνονταν κρούσματα, αλλά μετά την κατάργησή του η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν επισήμαναν ότι απαιτείται διαρκής αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση, καθώς και νομιμότητα στη λειτουργία του κυριακάτικου παζαριού του Κοπανακίου, όπως και συνεχείς έλεγχοι από την Αστυνομία και το Δήμο ώστε να μην παρεισφρέουν και κάνουν «κουμάντο» παράνομοι, λέγοντας ότι εάν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις για έλεγχο και αστυνόμευση της περιοχής πριν και κατά τη διάρκεια του παζαριού, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων έστρεψαν τα λεκτικά «πυρά» τους κατά πάντων, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, την κυβέρνηση, την Αστυνομία και τις κρατικές υπηρεσίες. Όπως ανέφεραν, ουσιαστικά με την ανοχή τους, η οποία στη συνείδησή τους είναι και συνενοχή, και την αδιαφορία τους, έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι παραβατικές συμπεριφορές Ρομά στην περιοχή και πλέον αλωνίζουν ανενόχλητοι. «Καμία Αρχή, καμία υπηρεσία δεν τους αγγίζει και κανένας δεν τους ελέγχει. Δήμος και Αστυνομία δεν τους πειράζουν ό,τι κι αν κάνουν. Δρουν ανεξέλεγκτα με την ανοχή σας και να τα αποτελέσματα», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πολλοί πρότειναν τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, ενώ ακούστηκαν και προτάσεις για να τοποθετηθούν κάμερες στις εισόδους του Κοπανακίου, όπως και να χρησιμοποιηθεί ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας!

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας οι ευθύνες επιρρίφθηκαν στην κυβέρνηση που με το ΠΔ για τις αστυνομικές υπηρεσίες καταργήθηκε το Α.Τ. Κοπανακίου, καθώς και στην Αστυνομία, με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να εξαπολύει επίθεση στο Α.Τ. Τριφυλίας. Όπως είπε, στο συμβάν στο Κοπανάκι την περασμένη Κυριακή η Αστυνομία έφτασε μετά το ΕΚΑΒ. Οι δε κάτοικοι, εκτός από την κυβέρνηση και τις αστυνομικές υπηρεσίες, έβαλλαν και κατά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, ότι άφησε στην τύχη του το θέμα της κατάργησης του Α.Τ. Κοπανακίου και -κυρίως προς τα ΜΜΕ - έδειχνε να ενδιαφέρεται μόνο για το Α.Τ. Φιλιατρών.

Οργή και ερωτηματικά εξέφρασαν για το δελτίο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου με δημοσιοποίηση στοιχείων εγκληματικότητας για την ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου, τονίζοντας ότι πόρρω απέχει της αλήθειας που βιώνουν, καθώς τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα και, μάλιστα, έλεγαν ότι 17 κλοπές και ληστείες έγιναν τον Αύγουστο στο Κοπανάκι και 30 στο Ψάρι.

Κοινό αίτημα και απαίτηση η αστυνόμευση και η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στο Κοπανάκι και την περιοχή!
Ο κ. Κατσίβελας είπε ότι είναι η αγωνία της κοινωνίας που τους συγκέντρωσε στη συνεδρίαση και αυτή την αγωνία εκφράζουν.
«Οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου ασχολήθηκαν μόνο με το κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών. Κανείς δεν έδωσε την παραμικρή σημασία στο κλείσιμο του τμήματος στο Κοπανάκι», επισήμανε ο τοπικός σύμβουλος Κοπανακίου, Παναγιώτης Παναγούλης, μιλώντας για ανοχή του Δήμου και στον καταυλισμό που έχουν οι Ρομά, αλλά και για τους παράνομους στο παζάρι που δεν ελέγχονται.
Η τοπική σύμβουλος Πολυξένη Διακουμή αναφέρθηκε στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, τονίζοντας πως πρέπει να κάνουν κινητοποιήσεις, επειδή ως Κοπανάκι δεν έκαναν τίποτα όταν έκλεινε το Α.Τ.

Ο δημοτικός σύμβουλος από τη Δ.Ε. Αετού, Αλέκος Κουτρουμπής, έριξε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα για το χειρισμό της στο κλείσιμο του Α.Τ. Κοπανακίου, ενώ τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και μόνο τον Αύγουστο έγιναν 17 κλοπές - ληστείες στο Κοπανάκι και 30 στο γειτονικό Ψάρι. Ζήτησε, δε, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν απόφαση να παραιτηθούν, αφού δεν τους ακούει κανείς και να παραδώσουν στην Πολιτεία και το Δημαρχείο, κάτι που είχε προτείνει και όταν είχε παρουσιαστεί το σχέδιο με τις καταργήσεις των Α.Τ.

Σε βαθιές ρίζες του προβλήματος αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Βόγκας, ενώ ο πρώην κοινοτάρχης Κοπανακίου, Μπάμπης Πατσούρης, πρότεινε σειρά μέτρων οργάνωσης των κατοίκων με ομάδες περιφρούρησης κ.τ.λ., σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι Ρομά.

Σε συμβάν δίπλα από το σπίτι του, με 50 Ρομά να μεθοκοπάνε και το περιπολικό που εκλήθη να φεύγει άπραγο, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Δημήτρης Μπασδάνης. Όπως επισήμανε, πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για κινήσεις που θα γίνουν, ενώ συμπλήρωσε πως η πηγή που εκκολάπτει τις παραβατικές συμπεριφορές είναι το παζάρι και η ανομία που επικρατεί.

Ο Σάκης Γεωργιόπουλος τόνισε ότι υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή ελλιπέστατη καταγραφή του παζαριού και αυτών που συμμετέχουν, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοπανακίου, Περικλής Αλεξανδρής, εστίασε στην κατάσταση με το παζάρι και τους παράνομους. Επισήμανε δε πως μόνο με τη νομιμότητα και την παρουσία Αστυνομίας θα αλλάξει το κλίμα.
Ο Τάκης Ηλιόπουλος τόνισε ότι «την Κυριακή το πρωί κάνουν “κουμάντο” οι γύφτοι στη Λαϊκή» και στράφηκε κατά της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Αστυνομίας για τους ελέγχους, ενώ πρότεινε δράσεις με ομάδες περιφρούρησης, σημειώνοντας πως «αν δεν πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, θα ’χουμε χειρότερα».

Ο Χρήστος Ζέρβας επισήμανε ότι κάθε Κυριακή – ακόμα και όταν ήταν Αστυνομία – έκαναν παραβατικές πράξεις και ρώτησε για ποιο λόγο δεν ελέγχονται.
Ο κ. Αραμπατζής αναφέρθηκε σε πρόσφατο δικό του περιστατικό: στις 3 Σεπτέμβρη μπήκαν στο σπίτι του και τον χτύπησαν για να τον ληστέψουν.
Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισήμανε πως φταίνε και οι ίδιοι, ενώ ότι και την ελαιοκομική περίοδο, που έρχονται αλλοδαποί παράνομοι για δουλειά, σημειώνονται τότε περιστατικά. Ρώτησε, μάλιστα, γιατί ο Δήμος δε ζητά προσωπικό, όπως κάνουν στη Β. Ελλάδα και είναι νόμιμοι και με χαρτιά.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τη μέρα του παζαριού, αλλά όλη την εβδομάδα.
Ο Σταύρος Παπαδόπουλος εστίασε στο ότι δεν υπάρχει Αστυνομία και αστυνόμευση, ενώ η Αναστασία Μπίκα πως πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Επίσης, ότι στις μειονότητες φέρθηκαν ανεκτικά, έχει δημιουργηθεί γκέτο στον τόπο τους, κοιμούνται από το Σάββατο στα πεζοδρόμια και στις πόρτες των σπιτιών, ενώ ρώτησε εάν καμία Δημοτική Αρχή και η Αστυνομία δεν τους είδε.
Ο Κώστας Φωτεινός επισήμανε ότι δεν μπορεί να ανοίξει το Α.Τ., επειδή χρειάζεται νέο Π.Δ., σημειώνοντας ότι πρέπει το παζάρι να ανέβει στην πλατεία και όχι στο δρόμο, για να μην απλώνονται παράνομοι.
Ο Γιώργος Μιχόπουλος είπε να ζητήσουν αστυνομικό σταθμό.

O πρόεδρος του Κοπανακίου είπε ότι 100 χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στο παζάρι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση από το Σάββατο και όλη την Κυριακή, όπως και να υπάρχει Αστυνομία κάθε μέρα, γιατί όλοι φοβούνται στο χωριό και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. «Ποτέ δεν ανεχθήκαμε παράνομους. Μην ενοχοποιείται το παζάρι», είπε ο αντιδήμαρχος Αετού, Γιάννης Μερκούρης.
Κλείνοντας ο κ. Κατσίβελας επισήμανε ότι ζητούν αστυνομική παρουσία και τη Δευτέρα θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Θάρρος

2 σχόλια:

  1. Οι παλαιοτερι πολιτες των Φιλιατρων πρεπει να θυμουντε την δκαετια του πενυντα οτι υπηρχε πολιτοφιλακη. Θυμαμαι πως αργα με την παρεα αγοριων και κοριτσιων, τυριζοντα απο διακεδαση, μας εσταματησαν με το φακο στα χερια, να μαθουν ποιοι ειμασται και τι κανουμαι τετοια ωρα εξω. Τα ακουτε? Πολλες φορες ειχα εκφραση την ιδεα, αλλα ποιος ακουει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.