Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλαδικά ραδιόφωνα μέσω πάροχου δικτύου!

Τέλος στους ραδιοφωνικούς πομπούς από κάθε ξεχωριστό ραδιοφωνικό σταθμό ανά την Ελλάδα βάζει το σχέδιο νόμου για τις ραδιοφωνικές άδειες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Τα ραδιόφωνα, όπως προβλέπει, θα είναι πλέον πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας και θα εκπέμπουν σε συχνότητες που ορίζει ήδη ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων! Το κυριότερο είναι ότι .....

προβλέπεται πως οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που θα αδειοδοτηθούν οφείλουν εντός 6 μηνών να έχουν μεταφερθεί σε πάροχο δικτύου για την εκπομπή του ραδιοφωνικού τους σήματος.Πρακτικά δηλαδή είτε στη Digea, είτε σε έναν άλλον πάροχο δικτύου που θα έχει το δικαίωμα μεταφοράς ραδιοφωνικών σημάτων, όπως η ΕΡΤ.

Το σχέδιο νόμου για τις ραδιοφωνικές άδειες έχει τίτλο «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» και διαχωρίζει τα ραδιόφωνα, σε πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, και σε ενημερωτικά ή μη ενημερωτικά. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του ιδιωτικού ραδιοφώνου δίνεται η δυνατότητα πανελλαδικής εκπομπής, κάτι που καθίσταται δυνατόν μέσω της εκπομπής από την πλατφόρμα του πάροχου δικτύου.

Ο αριθμός των ραδιοφωνικών αδειών θα καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως και το τίμημα για την απόκτηση της άδειας που θα είναι 10ετούς διάρκειας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο των ΜΜΕ και εταιρείες των ΟΤΑ. Στις υποχρεώσεις συμμετοχής αναφέρονται τα ασυμβίβαστα που ισχύουν και για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, όπως η συμμετοχή σε διαφημιστικές εταιρείες ή εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το ΕΣΡ είναι το αρμόδιο όργανο που θα προκηρύξει τις ραδιοφωνικές άδειες, και θα καθορίσει τους ειδικότερους όρους συμμετοχής και θα διεξάγει τη δημοπρασία τους.

Απαγορεύεται η μεταβίβαση της ραδιοφωνικής άδειας, ενώ οι αδειούχοι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση ή την εκμετάλλευση του ραδιοφωνικού σταθμού ή της επιχείρησης σε τρίτους. Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα να γίνεται ανάθεση της παραγωγής προγράμματος τους σε θυγατρικές εταιρείες ομίλων. Στο σχέδιο νόμου δεν αναγράφεται η υποχρέωση απασχόλησης συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων, όπως προβλέπεται για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ψηφιακή μετάβαση για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς προβλέπεται σε δεύτερη φάση και θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΤΤ.

Πρακτικά δηλαδή με το σχέδιο νόμου προωθείται η αδειοδότηση αναλογικού σήματος. Η παύση της αναλογικής εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος προβλέπεται μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης και θα γίνει αφού οι αδειούχοι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα λάβουν πιστοποίηση εκπομπής ψηφιακού σήματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

DigitalTv Info

ΣΧΟΛΙΟ
Πως είναι δυνατό στο σχέδιο νόμου να μην αναφέρεται ο αριθμός των εργαζομένων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ιδιαιτέρως της επαρχίας?
Είναι δυνατόν στην νέα ψηφιακή εποχή για το ραδιόφωνο να υπάρχουν σταθμοί με μόνο έναν άνθρωπο να κάνει εκπομπή και όλο το υπόλοιπο 24ωρο να κάνει εκπομπή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με προρυθμισμένες play List και διαφημίσεις?
Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν εργαζομένων σε κάθε ραδιόφωνο με ειδικότητες ηχολήπτη Διαφημιστικού τμήματος Και τουλάχιστον 6-8 άτομα μουσικούς παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.