Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία – Σπουδαία νίκη του Δικηγορικού Συλλόγου

Ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις»!

Το πολυνομοσχέδιο, .....

το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «επείγον» και εισάγεται σήμερα Τετάρτη στις 3 μετά το μεσημέρι στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προς επεξεργασία. Η επεξεργασία του στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις σήμερα και αύριο, στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Με το πολυνομοσχέδιο κλείνουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα -για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα- θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Στο Τμήμα Α’ του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Μέρος Α’ η σύσταση του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Το Άρθρο 115 αναφέρεται στη σύσταση και τοπική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Φορέα. Συστήνονται 17 Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.

Σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου”, που τέθηκε σε διαβούλευση από τις 13 έως και τις 20 Δεκεμβρίου, δεν περιλαμβανόταν η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία, παρά μόνο για όλη τη Μεσσηνία ένα στην Καλαμάτα κι ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου.

Άμεση, δυναμική και πλήρως τεκμηριωμένη με σοβαρά επιχειρήματα ήταν η αντίδραση του προέδρου – τότε – του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμιλιανού Σεκλού, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στους βουλευτές Μεσσηνίας και έκανε παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση του υπουργείου, ενώ έθεσε το θέμα και προ ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ζητώντας την ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου έκανε και ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπιασαν τόπο και εισακούστηκαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα επιχειρήματα για την ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, με απόφασή του στις 8 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αποφάσισε αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενοι (μεταξύ και άλλων θεμάτων) για τη – μέχρι εκείνη τη στιγμή – πρόθεση μη ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία, ενώ ακόμα και εκείνη την ημέρα, τη Δευτέρα το πρωί, υπήρξε παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στην ηγεσία του υπουργείου.
Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη το απόγευμα προβλέπεται, τελικά, η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία!

Αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί νίκη, επιτυχία και δικαίωση της προσπάθειας και των παρεμβάσεων που έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και κυρίως ο Αιμιλιανός Σεκλός και ο Θανάσης Πετρόπουλος!

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.