Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης το 2015 - Μειώνονται οι φόροι σε εισοδήματα, ακίνητα, επιχειρηματικά κέρδη - Τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. «με το μήνα»

Σταδιακή μείωση των φόρων στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κέρδη αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015 καθώς και της ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του Δημοσίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Επίσης ο υφυπουργός ....

μιλώντας χθες στο 6ο Thessaloniki Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι θα επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας «με το μήνα».

Το μέτρο αυτό που ισχύει φέτος δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις παραλάβουν, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνον για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.
Ειδικότερα ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε:

► Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως είπε «χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο». Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει την κατάργηση των ποινικών διώξεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

► Την επέκταση και για επόμενα χρόνια της δυνατότητας καταβολής των τελών κυκλοφορίας στη βάση των πραγματικών μηνών κυκλοφορίας μετά την άρση της ακινησίας.

► Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% και την μετατροπή του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς είναι πολύ χαμηλός. Επίσης πρότεινε να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα αλλά και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ πριν το 2010.

► Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.

► Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.

► Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016). Ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.