Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας [ Βιογραικό ]

Με μια τεράστια έκπληξη, και ανατρέποντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε .....

λόγο για επιλογή ευρύτερης συναίνεσης και στην κοινωνία και στη Βουλή η οποία δεν είναι τυχαία με την πολιτική συγκυρία.
«Ακουσα με ενδιαφέρον τις προτάσεις για αριστερό Πρόεδρο», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος τόνισε ότι ζούμε την γέννηση μιας νεας εποχής και γι' αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα του λαού μας. Η ενότητα στην κοινωνία.

Η συναίνεση είναι απαραίτητη προϋποθεση και η επιλογή του νεου προσώπου για ΠτΔ νδεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις. Ακουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερου Προέδρου προφανώς όχι από την πρώτη ψηφοφορία και όχι με τον αριθμό που απαιτείται κανονικά. Ξέρετε, αυτή η πρόταση είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε ποτέ στην χώρα αριστερός προεδρος. Ομως η Αριστερά, στις πιο κρίσιμες στιγμές θα έλεγα σε όλη την ιστορία της δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία.

Η δύναμη της ήταν παντα οτι δεν διεικδικουσε τα αξιώματα για τον εαυτό της. Διεκδικουσε έμπνευση. Ετσι πιστεύω ότι το πιο κατάλληλο προσωπο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρόσωπο που εμπνέει και ενώνει είναι αυτό του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 7:30 μ.μ. σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της βουλής.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Καριέρα
Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.