Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«ΧΑΟΣ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ [ LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ]

Σε σίριαλ εξελίσσεται η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το αίτημα άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Α. Γεωργιάδη, με αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Το πρόβλημα που έχει .....

προκύψει είναι αν μπορεί ή όχι πραγματοποιηθεί η συγκρότηση σε σώμα της Ολομέλειας, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση και λήψη απόφασης για τον κ. Γεωργιάδη.

Το προεδρείο της Βουλής, με ομόφωνη απόφαση της προέδρου και όλων των αντιπροέδρων, θεωρεί ότι η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας θα πρέπει να αναβληθεί για αύριο, Τετάρτη (25/02/2015) και ώρα 18:30, καθώς απουσιάζουν οι προσωρινώς κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την εισήγηση του προεδρείου στην Ολομέλεια, δεν εδόθη άδεια από την εισαγγελική αρχή στους προσωρινώς κρατούμενους βουλευτές προκειμένου να συμμετάσχουν, μολονότι είχε διαβιβαστεί η σχετική πρόσκληση. Κατά το προεδρείο, η απόρριψη της άδειας δεν συνοδεύεται από αιτιολογία, που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή. Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε δε, ότι η παρουσία βουλευτών στη Βουλή δεν συνιστά έκτακτη και απρόβλεπτη, εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη. Για να είναι, λοιπόν, πλήρης η σύνθεση του κοινοβουλίου, το προεδρείο εισηγήθηκε την αναβολή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο πρώτος που αντέδρασε στην εισήγηση του προεδρείου ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος -εκτός της ταλαιπωρίας και της κατασυκοφάντησης που υφίσταται όσο η υπόθεση παραμένει εκκρεμής- επικαλέστηκε υποχρεώσεις για αύριο, Τετάρτη, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να παρευρίσκεται στη Βουλή!
Προς υποστήριξη του κ. Γεωργιάδη προσέτρεξε τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, όσο και της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να μας πείτε την άποψή σας, κατά πόσο θεωρείτε ότι η Βουλή πρέπει να είναι δέσμια των δικαστικών λειτουργών, κάθε φορά» κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου ο Γιάννης Κουτσούκος.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο ίδιο πνεύμα, ότι «το ζήτημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το παράσχουμε μία διευκόλυνση στο συνάδελφο (σ.σ τον Αδωνι Γεωργιάδη) για να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του. Με τη λογική σας το κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αν ο εισαγγελέας δεν δώσει άδεια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υπερασπιστεί μία τέτοια λογική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε να μετατεθεί η ψηφοφορία για κάποια άλλη ημέρα, κατά την οποία θα μπορεί ο κ. Γεωργιάδης... να παρευρεθεί.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, τόνισε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ότι «η βουλή λειτουργεί με 300 (...) αφού ο λαός, με νωπή εντολή μας έχει κατατάξει στην τρίτη θέση, πρέπει να μας σεβαστείτε».
Τοποθέτηση, πάντως, υπήρξε και από τον προηγούμενο πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος υπενθύμισε ότι «το σώμα έχει πάρει απόφαση πως μπορεί να λειτουργεί με τους παριστάμενους βουλευτές». «Ο κανονισμός της Βουλής δεν εξετάζει γιατί κάποιος απουσιάζει, ουδέποτε έγιναν ψηφοφορίες για άρση ασυλιών και να ήμαστε εδώ και οι 300 και πάντα κατά πλειοψηφία επί των παρόντων έβγαινε η απόφαση, με βάση την εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας» προσέθεσε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε 10λεπτη διακοπή, ώστε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία. Παρόλα αυτά, η συζήτηση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ακόμα ένταση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας «κραυγαλέα αντιθεσμική» την άποψη που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής, η οποία εναντιώνεται «στο Σύνταγμα και στη διάκριση των εξουσιών». Πρόσθεσε ότι αποτελεί «προσβολή στον πυρήνα του κράτους δικαίου» και στην ουσία «εκβιασμό προς τη δικαστική εξουσία».




1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.