Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σε εφαρμογή μπαίνει η ψηφιακή υπηρεσία για τις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ανακοινώνει ότι τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή υπηρεσία για τις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της με αριθ. πρωτ. 3501/41173/14-4-2015 Κοινής .......

Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Τροποποίηση της με αριθ. 13631/159106/20-12-2013 Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄3410)», όσον αφορά το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8).

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

1. Σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. 3501/41173/14-4-2015 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Το ύψος του Τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του

Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8) (Τέλους Εξέτασης) ορίζεται ως εξής:
Α) Μέχρι τις 31η Αυγούστου 2015, το ανωτέρω Τέλος Εξέτασης ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ (25€).
Β) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, το ανωτέρω Τέλος Εξέτασης ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50€).

2. Σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 20 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), από 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με την ανωτέρω υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού.
Στην ιστοσελίδα http://ppp-usercert.minagric.gr/ είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων με τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8).

3. Σύμφωνα με την παράγραφο 5γ) του άρθρου 35 του 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), μετά την 26η Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 33 και την Οδηγία 2009/128/ΕΚ. Ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να το καταγράφει ενυπόγραφα. Υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
\Για παράδειγμα εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της, αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και δηλώνοντας ως επιβλέπων να επιτρέπεται η προμήθεια γεωργικών φαρμάκων στα μέλη της οικογένειας αφού έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Διευκρινίζεται ότι θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ότι η χρήση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση γίνεται μόνο από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων [άρθρο 50, παράγραφος 1, περίπτωση ο) του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44, παρ. 9 α) του ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α' 32)].

ΙΙ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΉΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους Φορείς παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τα Κέντρα εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και τους ενδιαφερόμενους για κατάρτιση και απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αναφέρεται στον συνημμένο Κανονισμό εξετάσεων του παρόντος εγγράφου και στηρίζεται στη σχετική ψηφιακή εφαρμογή του Υπουργείου.
Συνοπτικά η ψηφιακή εφαρμογή περιλαμβάνει:

Α) Την εγγραφή των Φορέων παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
1. Οι Φορείς παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να εγγραφούν στη ψηφιακή εφαρμογή. Η εγγραφή γίνεται από τον υπεύθυνο κάθε Παραρτήματος.

2. Με την εγγραφή των Φορέων παροχής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, γίνεται η αναγραφή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

3. Η εγγραφή αφορά ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς.

Β) Την εγγραφή των Κέντρων εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων
1. Τα Κέντρα Εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να εγγραφούν στη ψηφιακή εφαρμογή. Για κάθε Παράρτημα των Κέντρων Εξέτασης γίνεται διαφορετική εγγραφή και ορίζεται ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξέτασης στον οποίο χορηγούνται ειδικοί κωδικοί.
2. Η εγγραφή κάθε Παραρτήματος Κέντρου Εξέτασης θα εγκρίνεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3. Μετά την εγγραφή τους, τα Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων συγκεντρώνουν ενδιαφερόμενους για εξέταση και συγκροτούν για το σκοπό αυτό Τμήματα εξέτασης που αποτελούνται από ομάδες των δέκα (10) έως είκοσι (20) ατόμων.

Γ) Εξέταση των ενδιαφερόμενων για απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

1. Οι ενδιαφερόμενοι, πέραν των ατομικών στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ), οφείλουν να καταβάλλουν στα ιδιωτικά και δημόσια Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων την αξία του Τέλους εξέτασης, καθώς η έκδοση και πληρωμή του διενεργείται αποκλειστικά από τα Κέντρα Εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για το σύνολο των ατόμων κάθε Τμήματος εξέτασης.

2. Τα Κέντρα εξέτασης οφείλουν να εκδώσουν το προβλεπόμενο «ηλεκτρονικό παράβολο» (εφεξής «e−Παράβολο»), σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο «Εγχειρίδιο Χρήσης της Ψηφιακής Υπηρεσίας Πιστοποίησης». Το e-Παράβολο αναρτάται στη ψηφιακή εφαρμογή και μέσω αυτής καταχωρούνται τα στοιχεία των ατόμων που αποτελούν το Τμήμα εξέτασης, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασής τους, τουλάχιστον επτά (7) ημέρες μετά την ανωτέρω καταχώρηση.

3. Τα στοιχεία των εξετάσεων (Κέντρο εξετάσεων, ημερομηνία και ώρα εξετάσεων) αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την ενημέρωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες δύναται να αποστείλουν ελεγκτικό κλιμάκιο για τον απροειδοποίητο έλεγχο.

4. Οι εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον «Κανονισμό Εξετάσεων Χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.