Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ο ΕΟΠΠΕΠ ζητά να μπει τέλος στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης υπολογιστών

Τον άμεσο τερματισμό διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης καλής γνώσης πληροφορικής από φορείς καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο ......

αγαθό της εκπαίδευσης και η ισότιμη πρόσβαση των νέων μας στην απασχόληση, ζητά ο ΕΟΠΠΕΠ, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετά από πρόταση των Κοινωνικών Εταίρων.

Οι εκπρόσωποι στον ΕΟΠΠΕΠ (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) Οδυσσέας Ντριβαλάς Μιχάλης Κουρουτός Γιάννης Παπαργύρης, σχετικά δήλωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Εχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη προσπάθεια για την αναβάθμιση του χώρου της πιστοποίησης και της κατάρτισης με γνώμονα την εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών για τη νέα γενιά και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό δεν διστάσαμε τα τελευταία χρόνια να διατυπώσουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας σε πολιτικές και σε ενέργειες που στόχευαν κατά κύριο λόγο στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές ήταν η υπογραφή –παρά την αντίθετη πρόταση του Οργανισμού– της ΚΥΑ, με ευθύνη του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, για το χώρο της πιστοποίησης προσόντων αναφορικά με τη γνώση και χρήση Η/Υ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ΚΥΑ άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, καθώς δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές υποχρεώνονταν να επαναπιστοποιούν ανά τριετία ήδη κτηθέντα προσόντα, ενώ καταργούνταν η παρουσία κρατικού επιτηρητή από τη διαδικασία εξετάσεων, ούτως ώστε κάποιοι επιτήδειοι να παραχαράσσουν τις διαδικασίες και να μοιράζουν προσόντα κατά το δοκούν.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ διατυπώσαμε την άποψη ότι ο κρίσιμος χώρος της πιστοποίησης προσόντων χρειάζεται βαθιές και γενναίες αλλαγές που θα αποβούν προς όφελος χιλιάδων νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα δε αυτών που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Είναι γεγονός ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν δύναται να διασφαλιστεί η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ούτε η νομιμότητα των τίτλων που εκδίδουν εκπαιδευτικοί φορείς, ιδιαίτερα στο χώρο της πιστοποίησης γνώσης Η/Υ.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις μας, αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι απαραίτητο η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες: Στην αναστολή λειτουργίας της ισχύουσας ΚΥΑ, ώστε να σταματήσει η διαδικασία διεξαγωγής εξετάσεων στο χώρο της πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ. καθώς και στην εκκίνηση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς με σκοπό να υπάρξει σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση στον συγκεκριμένο χώρο πιστοποίησης με γνώμονα τον δημόσιο έλεγχο, τη διαφάνεια, τον στενό εποπτικό έλεγχο της πολιτείας στις διαδικασίες πιστοποίησης καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων γνώσεων και υπηρεσιών, ούτως ώστε οι κάτοχοι των προσόντων να μην είναι απλοί “κτήτορες χαρτιών” χωρίς αντίκρισμα, αλλά άνθρωποι με σοβαρά εφόδια που θα σταθούν με επιτυχία στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.