Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στο 21% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, παρά τη… φθορά της κυβέρνησης!

Νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ αποτυπώνει την… κούραση των πολιτών από την παρατεταμένη καθυστέρηση στη συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι της ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία .....

δεν βελτιώνει τα ποσοστά της, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η πλειοψηφία των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Παράλληλα, πτώση παρουσιάζει και η δημοφιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει με διαφορά το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.

Η πλειονότητα των πολιτών – σε ποσοστό 61% – θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες.

Δεν υπάρχει πλειοψηφικό ρεύμα, αναφορικά με το ποια είναι η σωστή επιλογή σε περίπτωση που η συμφωνία δεν συμφωνεί με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Το 30% πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% προκρίνει τη λύση δημοψηφίσματος και το 27% προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού να συνεχίζει τη πτωτική της πορεία μετεκλογικά και πέφτει στο 50%, από 70% που ήταν τον Μάρτιο.

Στην πρόθεση ψήφου πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, απολαμβάνει τη στήριξη του 36,5% των πολιτών – βρίσκεται δηλαδή στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών – με τη ΝΔ να ακολουθεί με 15,5%.

Στην τρίτη θέση συνυπάρχουν Χ.Α. και Ποτάμι (6%), ακολουθεί το ΚΚΕ (4%), ενώ ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα όρια της εισόδου στη Βουλή με 3%.

Υστερόγαφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.