Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει έξω από την Ευρώπη και το Ευρώ

Δεν περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων στην τελευταία μας πρόταση είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στην προγραμματισμένη συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, επιλέγοντας την Ευρώπη και το ευρώ.

Κάλεσε επίσης την Ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον........

λαό, αφού στην τελευταία πρόταση των δανειστών δεν περιλαμβάνονται όπως είπε, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο», είπε ακόμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και το χαρακτήρισε «πλήγμα» που εξανέμισε την «καλή βούληση».

Τα λαϊκίστικα παιχνίδια της κυβέρνησης επικράτησαν, είπε.

Ο ίδιος δήλωσε βαθύτατα θλιμμένος και προδομένος από τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και συνεπώς δεν του αξίζει όλη αυτή η κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα, ενώ πρόσθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα και στόχος παραμένει μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με την χώρα μας.

Δεν είναι ανάγκη να κάνω νέες προτάσεις στους Έλληνες, οι προτάσεις μας βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Σε αυτή την τελευταία μας πρόταση δεν περιλαμβάνονται ούτε περικοπές σε μισθούς, ούτε στις συντάξεις και αντιθέτως τίθενται οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, κάνοντας λόγο για «απαιτητικό, αλλά δίκαιο πακέτο».

Επεσήμανε παράλληλα ότι είχε πει στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει για ελάφρυνση χρέους από το φθινόπωρο.

Αναρωτήθηκε γιατί η ελληνική πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στον λαό» χωρίς να υπεραπλουστεύει το ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα με το πώς θα μπορεί να διατυπωθεί το ερώτημα.

«Δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε τον θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι όλος ο πλανήτης θα εκλάβει το «όχι» ως επιθυμία εξόδου από το ευρώ, ως «όχι» στην Ευρώπη.

«Δεν θα απογοητεύσω ποτέ τον ελληνικό λαό και ξέρω ότι ούτε ο ελληνικός λαός θέλει να απογοητεύσει την ΕΕ» δήλωσε ο Γιούνκερ. Υπογράμμισε επίσης ότι αιφνιδιάστηκε και απογοητεύτηκε σε πολιτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, αφού ο Αλ. Τσίπρας δεν τον ενημέρωσε όπως είπε για την πρόθεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το να αντιπαραβάλλει κάποιος μια Δημοκρατία απέναντι σε άλλες 18 Δημοκρατίες, δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό, σημείωσε επίσης ο Πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέροντας ότι άλλες χώρες του ευρώ έδειξαν υπευθυνότητα και προχώρησαν στην λήψη των επώδυνων, αλλά αναγκαίων μέτρων λιτότητας.

Έχω κάνει όλα όσα μπορούσα και δεν μου αξίζει όλη αυτή η κριτική που δέχομαι. Δεν αξίζει ούτε σε μένα, ούτε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι νιώθει πολύ κοντά στον ελληνικό λαό και ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ επιλογή για εκείνον αλλά δεν μπορεί να την υπερασπιστεί, όπως εξήγησε, ενάντια σε όλους τους υπόλοιπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.