Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη –Καραθανάση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει αυτό που πρέπει καθημερινά να έχουμε κατά νου, ότι δηλαδή ο άνθρωπος και κάθε δράση του είναι άρρηκτα δεμένα με αυτό, σε μια αρχέγονη σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης.

Όταν την λησμονούμε ή την παραγκωνίζουμε, το τίμημα είναι μεγάλο, ιδιαίτερα .....

μακροπρόθεσμα. Η βλάβη που προξενείται στο περιβάλλον, επιδρά χωρίς διακρίσεις σε όλους τους ανθρώπους ,ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους θέση.

Η άναρχη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, ορμώμενη από την αντίληψη ότι το περιβάλλον είναι μόνο πηγή και μέσο πλουτισμού και όχι εμείς οι ίδιοι, οδήγησε στη σημερινή δυσμενή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ανεξέλεγκτη ρύπανση και η μόλυνση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αποτελούν μάστιγα για την εποχή μας.

Είναι πίστη μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και δεν έρχεται σε σύγκρουση με αυτή. Κάθε τέτοια αντίληψη εμπεριέχει σκοπιμότητα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα και το φυσικό περιβάλλον δε λειτουργούν ανταγωνιστικά , δεν ακυρώνει το ένα το άλλο. Αντιθέτως δύνανται να συνυπάρξουν διαδραστικά ,προστατεύοντας και ενισχύοντας το ένα το άλλο.

Ειδικά για τη Μεσσηνία, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση της αναπτυξιακής προοπτικής της, άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, για μια βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τόσο το Κράτος, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει προχωρήσουμε από κοινού, με σωστό σχεδιασμό, βάσει της επιστημονικής γνώσης και της καλής πρακτικής.

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι χρέος μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές να παραδώσουμε έναν πλανήτη καλύτερο απ’ αυτόν που παραλάβαμε.

ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ-ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.