Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι κερδίζουν από το πλαστικό χρήμα;

ΠΑΝΕ ΝΑ «ΣΤΗΣΟΥΝ» ΜΟΝΙΜΑ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

H αγορά θα συρρικνώνεται συνεχώς, οι τράπεζες θα κερδίζουν από την προμήθεια των συναλλαγών και οι εταιρείες που ......

πουλάνε τα μηχανάκια θα θησαυρίσουν. Κατά τα λοιπά το υπουργείο Οικονομικών θα πατάξει τη φοροδιαφυγή…
Όπως όλα δείχνουν, το πλαστικό χρήμα και οι τραπεζικές συναλλαγές θα γνωρίσουν ευρεία διάδοση, καθώς ακόμα και στις εφορίες θα απαγορεύεται να πληρώσει κανείς με μετρητά.

Μάλιστα, ήδη έγινε γνωστό, με δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο ότι καταρχάς θα προβλέπεται η χρήση καρτών, πιστωτικών και ανάληψης από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, εν είδει… capital controls. Δηλαδή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιτρέπεται η ανάληψη ορισμένου μόνο ποσού σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης ή του μισθού θα είναι διαθέσιμο μόνο μέσω καρτών.

Με βάση, μάλιστα, τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο ΥΠΟΙΚ θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσει τα σχετικά θέματα για τη χρήση καρτών.
Μέχρι στιγμής μελετώνται οι προοπτικές να γίνει υποχρεωτική η αποδοχή καρτών πληρωμής από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να απαγορευτούν τα μετρητά στις εφορίες.

Επίσης, προωθείται η πληρωμή δασμών και φόρων στα τελωνεία μέσω Τραπεζών αλλά και η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παράβολου.

Η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών θα διερευνήσει τα εξής:
α) υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία (ICISnet). Με άλλα λόγια, όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία θα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος

β) αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά, το ΥΠΟΙΚ θα δέχεται πληρωμές φόρων με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό

γ) την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Ουσιαστικά, θα διερευνηθεί η δυνατότητα υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών χρέωσης καρτών (POS) από όλους τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης

δ) την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες

ε) την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των Υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών Φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.