Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Εγκαταλελειμμένο στο έλεος, ρημάζει το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών (φωτογραφίες)

Εγκαταλελειμμένο στο έλεος εδώ και χρόνια, ρημάζει το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς τον πρώην Δήμο Φιλιατρών και από το 2011 στο Δήμο Τριφυλίας. Το Α.Ι.Φ. Φιλιατρών, μόνο για τον εξοπλισμό του οποίου δαπανήθηκαν περί τα 100 εκατομμύρια δραχμές, κατασκευάστηκε και ......

ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, επί δημαρχοντίας Φιλιατρών του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, και αποτέλεσε πρότυπο κέντρο στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Δυστυχώς, όμως, η λειτουργία του διήρκεσε μόλις έξι χρόνια, μέχρι το 2004.

Έκτοτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον, εγκαταλείφθηκε πλήρως, ο εξοπλισμός εξαφανίστηκε – κάποιος ή κάποιοι αφαίρεσαν (πήραν) μηχανήματα και άλλα καταστράφηκαν τελείως. Το κτήριο που κάποτε στεγαζόταν το Α.Ι.Φ. και εκεί χτυπούσε η καρδιά της γεωργικής έρευνας και καινοτομίας και της αγροτικής παραγωγής, αφού με τις αναλύσεις που γίνονταν συλλέγονταν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία οδηγούσαν τους ειδικούς, γεωπόνους κ.ά. σε συμπεράσματα και προτάσεις μείωσης του κόστους παραγωγής των καλλιεργειών, έγινε έρμαιο και χώρος που διέμεναν αλλοδαποί. Μάλιστα, όπως είχε διαπιστωθεί, γινόταν και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οι Δημοτικές Αρχές, ωστόσο, τόσο των Φιλιατρών όσο και της Τριφυλίας, όχι μόνο δεν επέδειξαν ενδιαφέρον, αλλά απεναντίας αδιαφόρησαν πλήρως. Ούτε καν αναζήτησαν και αναζητούν ευθύνες και τους υπευθύνους για τη λεηλασία και καταστροφή της δημοτικής αυτής περιουσίας.

Κι όλα αυτά, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών και οι κάτοικοι διαρκώς θέτουν το ζήτημα του Α.Ι.Φ. στους δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές. Η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Α.Ι.Φ. είναι πανθομολογούμενη, όπως είναι και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να αναζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες στα φυσικά πρόσωπα που τους ανήκουν, καθώς δε σταμάτησε να λειτουργεί και δεν εξαφανίστηκαν εξοπλισμός και μηχανήματα εξαιτίας του κακού καιρού. Κάποιοι ευθύνονται! Μιλώντας σχετικά στο «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, σημείωσε: «Το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών κατασκευάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998, επί δημαρχίας Δημήτρη Σωτηρόπουλου.

Τη λειτουργία του ανέλαβαν έπειτα από διαγωνισμό δύο ιδιώτες γεωπόνοι από την Καλαμάτα. Λειτούργησε χωρίς προβλήματα μέχρι το 2004 που έληξε η σύμβαση των γεωπόνων. Έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη λειτουργία του, αλλά δε βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος. Από εκεί και μετά, η τότε Δημοτική Αρχή - δημαρχία Άλκη Ξύγκα - το άφησε στη μοίρα του. Δεν ασχολήθηκε ξανά να το λειτουργήσει. Το Α.Ι.Φ. ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για αναλύσεις χώματος, νερού, λαδιού και κρασιού, τα οποία είχαν στοιχίσει, την εποχή εκείνη, γύρω στα 100 εκατομμύρια δραχμές. Παρότι ήταν περιουσία του τότε Δήμου Φιλιατρών, αφέθηκε στην τύχη του, παραμελήθηκε τελείως και στο τέλος εξαφανίστηκαν τα μηχανήματα και άλλα καταστράφηκαν, χωρίς να έχει αναλάβει κανείς ευθύνη. Εμείς, ως Αγροτικός Σύλλογος, είχαμε ζητήσει το 2008 την επαναλειτουργία του από την τότε Δημοτική Αρχή Φιλιατρών, Άλκη Ξύγκα, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Τότε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα μηχανήματα, παρότι το είχαν χρεωθεί κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Απάντηση δεν πήραμε για το ποιος έχει την ευθύνη. Επί δημαρχίας Κώστα Κόλλια, το 2011 και το 2012, επανήλθαμε, συζητήσαμε με το δήμαρχο για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας και ζητήσαμε να αναζητήσει και να βρει τους υπευθύνους. Απάντηση πάλι δεν πήραμε.

Τελικά, κανείς δεν έχει ευθύνη για ένα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που πλήρωσαν όλοι οι πολίτες των Φιλιατρών;
Γιατί η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα δεν ασχολείται με το σοβαρό ζήτημα;

Το Α.Ι.Φ. είναι αναγκαίο να επαναλειτουργήσει και όλοι οι πολίτες των Φιλιατρών ζητούν, από χρόνια, όπως σας είπα, να μάθουν ποιοι έχουν την ευθύνη για το ότι το Α.Ι.Φ. σταμάτησε τη λειτουργία του και εξαφανίστηκαν σύγχρονα μηχανήματα, κι ακόμα και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο στο έλεος και ρημάζει, ενώ είχε γίνει χώρος αλλοδαπών με διάφορες ουσίες, όπως έχει διαπιστωθεί…».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.