Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Απευθείας από τις αποδείξεις οι εισφορές για τους επαγγελματίες - Το νέο σύστημα είσπραξης

Την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.
Η σχετική, χθεσινή τοποθέτηση στο Mega του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της προβληματικής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, που για τον ΟΑΕΕ μεταφράζεται σε απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση.

Στόχος του υπουργείου .....

Εργασίας είναι, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση να καταστεί δυνατό, έτσι ώστε σε κάθε απόδειξη που θα κόβεται στο εξής, ένα μέρος του φόρου να καταλήγει στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ουσιαστικά, έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλλει την εισφορά που του αναλογεί, άρα πρόκειται για ένα νέο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής. Όπως είναι γνωστό στον ΟΑΕΕ, από τους 750.000 ασφαλισμένους, μόνο οι μισοί καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αποτέλεσμα είναι το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε λειτουργία το προηγούμενο διάστημα, να συγκεντρώνει έσοδα που κάθε μήνα κυμαίνονται στα επίπεδα των 130 – 150 εκατ. ευρώ, όταν οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων φτάνουν τα 250 – 260 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πετρόπουλος, που διετέλεσε διοικητής του ΟΑΕΕ, συνεπώς είναι λογικό να ψάχνει λύσεις σε ένα ζήτημα που απειλεί τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει προτάσεις έτσι ώστε να βρει τρόπο επιβολής εισφοράς στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών, που θα καταλήγει στη χρηματοδότηση των Ταμείων, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος από το παλιό, στο νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της «νοητής κεφαλαιοποίησης» με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί εισφορά σε μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και άνω, η οποία θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται όσο υψηλότερες είναι οι μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου. Μεγάλοι «χαμένοι» αναμένεται να είναι εκείνοι που λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μικτά καθώς από αυτά τα επίπεδα, το ποσοστό εισφοράς αναμένεται να είναι υψηλότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.