Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΕ: Φορείς φωτοβολταϊκών κατά... πάντων για τη νέα εισφορά

Ενστάσεις παραγόντων των ΑΠΕ προκάλεσε το σχέδιο του υπουργείου για τη χρηματοδότηση των συμβάσεων Διακοψιμότητας, με ποσοστό επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.
Διαφάνηκε ότι .....

υπήρχαν προεκλογικές υποσχέσεις για εξαίρεση των μικρών φωτοβολταϊκών.

Βγήκαν τα μαχαίρια στη σύσκεψη που συγκάλεσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συλλογικών φορέων της ενεργειακής αγοράς, προκειμένου να συζητηθούν οι προωθούμενες από το υπουργείο ρυθμίσεις, αναφορικά με το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου), τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, και τις συμβάσεις Διακοψιμότητας (αφορούν τη βιομηχανία).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολυάριθμων φορέων ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών, των ανεξάρτητων παραγωγών, της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και της ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανικοί καταναλωτές).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, στα θέματα του Μηχανισμού και των Αποδεικτικών (θα ισχύσουν εν τέλει από το 2016) δεν υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων και οι εισηγήσεις της ΡΑΕ και του υπουργείου αντιμετωπίστηκαν σχεδόν θετικά.

Τις σοβαρότερες ενστάσεις, αλλά και έντονες αντιδράσεις, προκάλεσε το σχέδιο του υπουργείου για τη χρηματοδότηση των συμβάσεων Διακοψιμότητας, με ποσοστό επί του τζίρου των ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών.

Διαφάνηκε ότι υπήρχαν προεκλογικές υποσχέσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για εξαίρεση των μικρών φωτοβολταϊκών από την παρακράτηση ποσοστού επί του τζίρου.

Ωστόσο στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, τα μόνα φωτοβολταϊκά που εξαιρούνται είναι τα οικιακά (έως 10 κιλοβάτ).

Κατά τα άλλα, προβλέπεται η παρακράτηση 3,6% του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά (αγροτικά, μικρά, μεγάλα), 1,8% επί του τζίρου των αιολικών και 0,8% επί του τζίρου των μικρών υδροηλεκτρικών. Από τις παρακρατήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, και θα αποζημιώνονται οι βιομηχανίες όταν θα συνάπτουν με το Διαχειριστή συμβάσεις Διακοψιμότητας, δηλαδή θα μειώνουν τα φορτία τους όταν το απαιτεί η ευστάθεια του συστήματος λόγω μεγάλης ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.