Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ελληνικό ελαιόλαδο: Το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά και την οικονομία

Τρεις κουταλιές ελαιόλαδο αντικαθιστούν τη λήψη γνωστού φαρμάκου για το καρδιαγγειακό σύστημα. Κλινική μελέτη αμερικάνικου πανεπιστημίου αποκαλύπτει νέα σημαντικά ευρήματα για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου στην Υγεία.

Σύμφωνα με τη .....

μελέτη, την ίδια δράση με 400 mg ιπομπρουφένης, του γνωστού φαρμάκου, προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση τριών κουταλιών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ελαιοκανθάλη! Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ελαιοκανθάλη αποτελεί ασπίδα για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα ευρήματα της μελέτης -η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UC Davis και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) - παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία GAEA και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση τόνισαν πως η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί ν’ αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για τον ελαιοκομικό τομέα, καθώς για πρώτη φορά και με σφραγίδα των Αμερικανών (USDA, Davis) μια κλινική μελέτη αποδεικνύει πως η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου προστατεύει τον οργανισμό από τις θρομβώσεις.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GAEA, Άρις Κεφαλογιάννης, ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, η ερευνήτρια του τμήματος Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Μέλιου και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης, Ξενοφών Κάππας.

Ποιότητα

«Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιέκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη, η οποία προκαλεί στο λαιμό το χαρακτηριστικό κάψιμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης. Αναφερόμενος στη σημασία της μελέτης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αποδείχτηκαν κλινικά οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα με τη σφραγίδα φορέων, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όπως το Πανεπιστήμιο Davis και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

«Μετά και από αυτή τη θετική εξέλιξη πρέπει να στηριχτεί η ποιότητα του ελαιολάδου», δήλωσε ο κ. Κάππας, διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Μιχάλης, που βοήθησε στη χρηματοδότηση της μελέτης συνολικού κόστους 50.000 δολαρίων.
Ο κ. Μαγιάτης αναφέρθηκε στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ελαιοκανθάλης, που περιέχεται περισσότερο στα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και λιγότερο σε ισπανικά και ιταλικά, ενώ η ερευνήτρια κ. Μέλιου σημείωσε πως με βάση τα ευρήματα της μελέτης η κατανάλωση έξτρα παρθένου προϊόντος από κορωνέικη ελιά, μειώνει 30% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της μελέτης δόθηκαν σε εννέα υγιείς Καλιφορνέζους ηλικίας 25 ετών διαφορετικά είδη ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτας, καλιφορνέζικο ποικιλίας Αρμπεκίνα και ένα ακριβό προϊόν από ράφι σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ) και καταγράφηκε με ειδική τεχνική μέτρησης η επίδραση στην αποφυγή θρόμβων. Εν συνεχεία χορηγήθηκε το φάρμακο ιπομπρουφένη στους ίδιους εθελοντές και ακολούθησε αντιπαραβολή των αποτελέσματων, για να προκύψει πως τρεις κουταλιές ποιοτικού έξτρα παρθένου έχουν την ίδια δράση στον οργανισμό με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ελληνική κυριαρχία

Ο «υγρός χρυσός» ή αλλιώς το ελαιόλαδο είναι άφθονο στην Ελλάδα, καθώς κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την παραγωγή του παγκοσμίως.
Οι περισσότερες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο βρίσκονται στην Μεσόγειο. Η Ισπανία έρχεται πρώτη στην παραγωγή ελαιόλαδου , συγκεκριμένα παράγει 1.500.000 τόνους. Ακολουθεί η Ιταλία με 500.000 τόνους , ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 300.000 τόνους. Συνολικά, το 98% των ελαιόδεντρων βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου και από αυτό, το 70% είναι στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.

Όμως η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στην παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο με ποσοστό που αγγίζει το 80%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία είναι 45% και για την Ισπανία 30%. Για αυτό τον λόγο το ελληνικό ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο στον κόσμο. Στο Ελληνικό έδαφός καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι ελαιολάδου κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία εξαιρετικά-παρθένο.
Οι σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, στην οποία παράγεται το 65% της συνολικής παραγωγής, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Η εξαγωγή του παρθένου ελληνικού ελαιολάδου αποτελεί έναν βασικό παράγοντα για την οικονομία. Συγκεκριμένα,το ελληνικό ελαιόλαδο εξάγεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως στην Ιταλία η οποία απορροφά περίπου τα ¾ του συνόλου της ελληνικής εξαγωγής και στην συνέχεια στην Ισπανία, Γαλλία , Γερμανία. Αγγλία, Σουηδία. Όμως, η Ελλάδα δεν εξάγει ελαιόλαδο μόνο στις χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ασία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά και σε άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.