Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Χαλαρώνουν τα capital controls απο το νέο έτος

Αυξάνεται το εβδομαδιαίο πόσο που θα μπορούν οι καταθέτες να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ή από τα γκισέ των τραπεζών. Έτσι από τα 420 ευρώ βάσει των όσων ισχύουν τώρα για τα capital controls, το ποσό θα αυξηθεί στα 500 ευρώ - Όλες οι αλλαγές.

Η σχετική εξέλιξη ....

αναμένεται το αργότερο ως τις 20 Ιανουαρίου 2016 και εκτός από τους καταθέτες θα ευνοηθούν και οι επιχειρήσεις καθώς θα μπορούν να δίνουν εντολή για μεγαλύτερα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Ακόμα - σύμφωνα με πληροφορίες -θα διευκολυνθούν περισσότερο και όσοι έχουν προθεσμιακές καταθέσεις, αφού θα μπορούν πλέον να τις «σπάσουν» και να κάνουν χρήση των χρημάτων για περισσότερους λόγους

Τον επόμενο μήνα η Εθνική Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για τα ελληνικά ομόλογα δηλαδή θα μπορεί να γίνονται δεκτά σε κάποιες περιπτώσεις ως εγγύηση για δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή σημάνει το φθηνότερο δανεισμό από τις τράπεζες, αφού το επιτόκιο του δανεισμού μέσω του ELA είναι 1,55%, ενώ μέσω του κανονικού καναλιού με εγγύηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μόλις 0,05%.

Η μείωση αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μείωση των επιτοκίων των δανείων που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.