Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Στο 80% του μηνιαίου εισοδήματος οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην αποκάλυψη πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν εισφορές της τάξης του 20%, όχι με βάση το σύνολο αλλά ανάλογες με το 80% του μηνιαίου εισοδήματος τους προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η αρχική πρόταση με βάση την .....

οποία οι επαγγελματίες και οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια θα πλήρωναν σημαντικά μεγαλύτερη εισφορά ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα προσέγγιση του υπουργείου. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν αναφέρεται σε μεικτές αποδοχές ή σε αποδοχές που αφορούν το εισόδημα του επαγγελματία μετά την αφαίρεση του φόρου ή και των εξόδων του.
Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε στους βουλευτές πως σκέψη της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ανώτατο όριο εισοδήματος που θα υπολογίζεται για τις ασφαλιστικές εισφορές τα 5800 ευρώ το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση εγείρονται ερωτηματικά καθώς είναι ασαφές ποιο σενάριο θα επικρατήσει, πράγμα που θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.
Για παράδειγμα αν ένας επαγγελματίας εισπράττει 1000 ευρώ το μήνα το 80% του εισοδήματος του διαμορφώνεται στα 800 ευρώ. Από αυτά θα κληθεί να πληρώσει εισφορές που αντιστοιχούν σε 160 ευρώ.

Στην περίπτωση που το εισόδημα του επαγγελματία υπολογιστεί μετά την παρακράτηση φόρου που σήμερα είναι στο 20%, αυτό σημαίνει πως ο ελεύθερος επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει εισφορές που αντιστοιχούν στο 80% των 800 ευρώ που απομένουν μετά την φορολόγηση. Έτσι οι εισφορές διαμορφώνονται στα 128 ευρώ.
Ακόμα ευνοϊκότερες θα είναι προφανώς οι διατάξεις στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει τις εισφορές του αναλογικά με εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση των εξόδων του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν τελικά γίνει πράξη η συγκεκριμένη ιδέα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά οι αμοιβόμενοι με μπλοκάκι θα βγουν ωφελημένοι. Και αυτό γιατί σήμερα οι μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται στα 225 ευρώ μηνιαίως για την πρώτη ασφαλιστική κλάση.

Cnn.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Καμαρώστε κυβέρνηση της αριστεράς.
Πρώτη φορά Αριστερά και πολύ Φασιστικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.