Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τρελή Αποκριά αύριο στα Φιλιατρά

Στους ρυθμούς της τρελής Αποκριάς χορεύουν διασκεδάζουν και γλεντούν αύριο τα Φιλιατρά! Οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα, βέβαια, θα κορυφωθούν την επόμενη Κυριακή με το Φιλιατρινό Καρναβάλι και τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών.

Αύριο, για μια .....

ακόμη χρονιά, ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού θα προσφέρει κέφι και χαρά στα παιδιά με το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού. Σημείο συνάντησης το περίπτερο του Ομίλου στην κεντρική πλατεία, στις 11.00 το πρωί. Το απόγευμα, στις 6.30, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός» θα παρουσιάσει στην κεντρική πλατεία αποκριάτικους χορούς.

Την ίδια ώρα, στο περίπτερο του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού, θα συναντηθούν οι «Μπαρμπούτες».
Μπαρμπούτες ήταν τα παλιότερα χρόνια οι μασκαράδες της Αποκριάς. Σε άλλες περιοχές λέγονταν και μπούλες, ενώ ανά περιοχή εμφανίζονταν με τη δική τους ξεχωριστή έκφραση. Οι μασκαράδες, των αλλοτινών εκείνων εποχών, δε μεταμφιέζονταν με έτοιμες φορεσιές κι ενδυμασίες, αλλά με ρούχα ανάποδα φορεμένα, άλλα παλιόρουχα και άλλα «επίσημα», είχαν κρυμμένα τα πρόσωπά τους με αυτοσχέδια καλύμματα και μάσκες και κρατούσαν στα χέρια ξύλα, τα μαρκούτσια, ενώ είχαν και κουδούνες!

Είτε ανεβασμένοι σε γαϊδούρια είτε με τα πόδια περιδιάβαιναν τα σοκάκια βγάζοντας διάφορες κραυγές και πείραζαν τον κόσμο, ενώ επισκέπτονταν τα σπίτια. Οι άντρες συνήθως ντύνονταν γυναικεία, με μαντήλια και τσεμπέρια και οι γυναίκες με αντρικά ρούχα, έφτιαχναν μουστάκια και γένια από κάρβουνο και κρατούσαν κομπολόγια και μαγκούρες!

Οι Μπαρμπούτες έκαναν πολλά καλαμπούρια και πειράγματα, με περιπαικτικό σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ έριχναν μούντζες και από τα στόματά τους έβγαιναν βωμολοχίες, σατιρίζοντας τις καταστάσεις και τα ταμπού της τότε εποχής. Ήταν ένα ευχάριστο αποκριάτικο δρώμενο, που περίμεναν με ανυπομονησία κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά.

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.