Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Επικαιροποίηση μελετών και συμπληρωματικά έργα στο δρόμο Γαργαλιανοι – Ρωμανός.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατασκευή του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανός χαρακτηρίζεται ως το πιο χρονοβόρο – υπερκοστολογημένο και πολύπαθο έργο.

ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ: γιατί δημοπρατήθηκε το 2006 με χρόνο περάτωσης το 2006 και ολοκληρώνεται το 2016.

ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ: γιατί κοστίζει 3.500.000 ευρώ το χιλιόμετρο (χωρίς τις περαιτέρω διεκδικήσεις του αναδόχου ύψους 44.000.000 ευρώ)

ΠΟΛΥΠΑΘΟ: γιατί για μια 10/ετία έχει ταλαιπωρήσει και δυσκολέψει τις αγροτικές δραστηριότητες και την καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα και μετά την ολοκλήρωσή του, πολλά προβλήματα που είχαν .....

επισημανθεί παραμένουν άλυτα (προσβάσεις στα ελαιοπερίβολα, αντιπλημμυρική προστασία κ.λ.π.)
Ο σημαντικός αυτός δρόμος για να είναι χρήσιμος πρέπει πρώτα από όλα να παρέχει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, να διευκολύνει την επισκεψιμότητα της περιοχής, αλλά παράλληλα να προφυλάσσει την ιδιοκτησία με σωστά αντιπλημμυρικά έργα και βέβαια το αυτονόητο να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προσβάσεις στα κτήματά τους.
Βέβαια οι ευθύνες μέχρι τώρα διαχέονται στην Κρατική Περιφέρεια, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια κ.λ.π., όμως για την επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης που είχε γίνει το 1994 και την εκτέλεση των συμπληρωματικών έργων που θα προβλεφθούν, επιβαρύνουν αποκλειστικά την Αιρετή Περιφέρεια.
Άλλωστε πολλά από τα προβλήματα που είχαν περιγραφεί με υπόμνημα από τον αγροτικό σύλλογο Γαργαλιάνων τον Ιούνιο του 2016, δεν έχουν επιλυθεί και προστέθηκαν περισσότερα με τις έντονες βροχοπτώσεις της 7ης Σεπτεμβρίου.

Αποδείχθηκε ότι από την υπάρχουσα εργολαβία και σύμφωνα με την αρχική μελέτη, μόνο μικροβελτιώσεις έγιναν.
Με δεδομένα τα προβλήματα αυτά και τον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ο οποίος όμως δεν είχε προβλεφθεί το 1994, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης για ριζική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Παρ’ ότι λοιπόν ο δρόμος είναι στη φάση της ολοκλήρωσης, τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται από μηχανικούς μελετητές της περιοχής και που συναντούν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν:
1. Η μη κατασκευή παράλληλων αγροτικών δρόμων και προσβάσεων σε συνολικό μήκος 2.800 μέτρων.
2. Από τις πρόσφατες πλημμύρες αναδείχθηκαν προβλήματα διευθέτησης υδάτων προς τους υπάρχοντες αποδέκτες. Μάλιστα στην περιοχή «Κουτσουβέρι», τα τεχνικά στον κόμβο Γαργαλιάνων – Μαραθούπολης επιβάρυναν με συγκέντρωση και εκτροπή μεγάλου όγκου νερού τη λεκάνη του ρέματος «Νεραδιάρη» με καταστροφικές συνέπειες.
3. Απαιτείται ενίσχυσης της οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, καθώς και ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή των τεσσάρων κόμβων.
4. Απαιτείται κόμβος στην περιοχή «Λαδά» Κορυφασίου, όπου υπάρχουν πέντε διελεύσεις, προς Χώρα – Πύλο – Κορυφάσιο – Ρωμανού – Πετροχώρι.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω να γίνει τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, ώστε να γίνει επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης και εφαρμογή της με πλήρη υδραυλική μελέτη, παράλληλους αγροτικούς δρόμους και προσβάσεις, και αντιμετώπιση του ηυξημένου κυκλοφοριακού φορτίου με ανισόπεδους κόμβους και υπόγειες διαβάσεις.
Μόνο τότε ο δρόμος αυτός θα εξασφαλίσει ασφάλεια κυκλοφορίας και θα καταστεί ένα πολύτιμο εργαλείο που θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, την τουριστική ανάπτυξη και γενικότερα θα τονώσει την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Υ.Γ.
1. Εισήγησή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο
2. Με «μερεμέτια» που προσπαθεί η Περιφερειακή αρχή δεν λύνονται τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί.

Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.