Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

Κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, παρουσιάσθηκαν μεγάλα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή, λόγω προσβολών του ελαιοκάρπου από τον δάκο και από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα.

Η έξαρση των ,,,,,

προσβολών αυτών ευνοήθηκε και από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, όπως η υψηλή σχετική υγρασία και οι θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 28 βαθμών Κελσίου, αλλά και από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, τον περασμένο Ιούνιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας (Μάνη-Πυλία-Μεσσήνη-Καλαμάτα) υπήρξαν αυξημένες προσβολές από τον δάκο με αποτέλεσμα να έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιόλαδων.

Ιδιαίτερα στις βρώσιμες ελιές, σε περιοχές, όπως της Μεσσήνης, οι ζημιές υπολογίζονται περίπου στο 80%, γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά οφείλονται:
1. Στην ελλιπή χρηματοδότηση.
2. Στον καθορισμό του αριθμού ψεκασμών κάθε χρονιάς με βάση ιστορικά στοιχεία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εκάστοτε, λόγω συνθηκών, δυναμική του πληθυσμού του εντόμου.
3. Στην χρηματοδότηση και κατανομή ανά Π.Ε. και ΔΑΟΚ, που γίνεται χωρίς να συνεκτιμηθούν οι ανωτέρω παράγοντες.
4. Στην τιμή ανά ελαιόδεντρο (προστατευόμενο ή ψεκαζόμενο), που καθορίζεται με βάση την χαμηλότερη τιμή του προηγούμενου έτους και όχι με κριτήριο μια τιμή, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους εργολάβους σωστής εκτέλεσης του έργου και θα καθορίζεται από το ΥΠ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας.
5. Στον αριθμό των τομεαρχών ανά Π.Ε. και ΔΑΟΚ, ο οποίος είναι μικρός και ανεπαρκής για την σωστή παρακολούθηση του έργου.
6. Στην εκτός ή εντός έδρας αποζημίωση των γεωπόνων - τομεαρχών, που δεν έχει επανεκτιμηθεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες του έργου.
Δεν είναι δυνατόν να δικαιούνται μόνο 25 μέρες εκτός έδρας, με πενιχρή αποζημίωση, όταν προσλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο για την παρακολούθηση του δάκου και το έργο και η σύμβασή τους διαρκεί πέντε μήνες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

1. Να υπάρξουν θεσμικές τροποποιήσεις και οι διαγωνισμοί να γίνονται ανά ΔΑΟΚ.
2. Να απλουστευθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να προβλέπεται η υπέρβαση των προγραμματισμένων ψεκασμών για έναν ή δυο επιπλέον ψεκασμούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι ζημιές.
3. Η χρηματοδότηση να είναι επαρκής, να γίνεται έγκαιρα και να ολοκληρώνεται μέσα στον ίδιο χρόνο.
4. Να καθορισθεί κατώτερη τιμή ανά ψεκαζόμενο ή προστατευόμενο ελαιόδεντρο, η οποία θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.
5. Να καθορισθεί ανώτερος αριθμός ελαιόδεντρων ανά εργολάβο (και να μην δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης ενός μόνο εργολάβου για τον συνολικό αριθμό των ελαιόδεντρων), ώστε να διασφαλίζεται η επιτυχής υλοποίηση του έργου.
6. Να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (παρακολούθηση με GPS κτλ).
7. Να αυξηθεί ο αριθμός των τομεαρχών γεωπόνων και να παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης για όσες ημέρες απαιτούνται από το πρόγραμμα.
8. Να χρηματοδοτηθούν επειγόντος προγράμματα για την μελέτη των μυκητολογικών ασθενειών, γλοιοσπόριο (ανθράκωση)και κερκόσπορα, από τα γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ώστε οι παραγωγοί να έχουν την επιστημονική και έγκαιρη ενημέρωση για την αντιμετώπισή τους.

Οι ζημιές στη φετινή ελαιοκομική περίοδο είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιες.
Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από το Κράτος, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας, γιατί ο καινούργιος χρόνος θα είναι χειρότερος όλων των προηγούμενων.

Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο, με τις Υπηρεσίες Γεωργίας οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να κάνουν τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, για να μην επαναληφθούν τέτοιες ζημιές σε ένα προϊόν που αποτελεί βασικό εισόδημα για τον Νομό μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.