Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Με έκπτωση 13% κατακυρώθηκε το έργο Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι

Αποφάσεις για τους διαγωνισμούς δημοπράτησης δύο έργων της Μεσσηνίας που είχαν γίνει το 2015 έλαβε σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το ένα αφορά στο τμήμα Ριζόμυλος – Χράνοι της 9ης επαρχιακής οδού .......

και το δεύτερο το τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι της 9ης εθνικής οδού. Για το μεν πρώτο αποφασίσθηκε η επανάληψη της δημοπρασίας, καθώς η έκπτωση που δόθηκε ήταν πολύ χαμηλή, για το δε δεύτερο εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού.

Ριζόμυλος – Χράνοι
Για το έργο «Βελτίωση- συντήρηση 9ης επ. οδού (τμήμα Ριζόμυλος – Χράνοι», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, από το διαγωνισμό που διεξήχθη είχε αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια η επιχείρηση «Νυδριώτη Χρυσάνθη» με ποσοστό έκπτωσης 5%. Κατά τη δημοπράτηση του έργου είχαν λάβει τεύχη δημοπράτησης 35 εργολήπτες και κατέθεσαν προσφορά δύο εξ αυτών, με εκπτώσεις 5% και 4,77%.

Ωστόσο, στην εισήγησή του το αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο Έργων αναφέρει ότι για ομοειδή έργα (είδος εργασιών - γεωμορφολογικές συνθήκες-προϋπολογισμός κ.λπ.) που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 60% έως 48,82%. Μάλιστα, στο ανάλογο τμήμα της 9ης Επ. οδού, τμήμα Αγ. Ανδρέας - Κορώνη, η έκπτωση του μειοδότη είναι 56,46%.
Έτσι, οι εκπτώσεις που προσφέρθηκαν κρίθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές και μη συμφέρουσες για το Δημόσιο. Γι’ αυτό αποφασίσθηκε ότι η προσφορά 5% δεν είναι ικανοποιητική και το έργο θα επαναδημοπρατηθεί.

Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι
Σε ό,τι αφορά το έργο «Βελτίωση- συντήρηση 9ης εθνικής οδού, τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, κατά το διαγωνισμό προσωρινή μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρεία «ΑΝΤΑΙΟΣ Τεχνική Α.Ε.,» με ποσοστό έκπτωσης 13%.
Κατά τη δημοπράτηση του έργου είχαν παραλάβει τεύχη 30 επιχειρήσεις, αλλά κατέθεσαν προσφορές στο διαγωνισμό μόνο τρεις εξ αυτών.

Σε αυτή την περίπτωση, το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων επισημαίνει ότι από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πορεία εκτέλεσης εργολαβιών με μεγάλη έκπτωση και ειδικότερα πάνω από 50%, διαπιστώνεται ότι σχεδόν όλες παρουσιάζουν δυστοκία τεχνική και χρονική, με δυσμενή αποτελέσματα στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου, που δεν είναι προς όφελος του Δημοσίου.
Ε
πίσης, αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, επειδή ήδη έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δημοπράτηση, καθώς και λόγω της απεργίας των μηχανικών δεν είχε συνεδριάσει το Τεχνικό Συμβούλιο ∆ημοσίων Έργων. Παράλληλα, πρέπει να εκτελεσθεί το ταχύτερο δυνατόν διότι αφορά στην ασφάλεια ενός σημαντικού τμήματος του εθνικού οδικού δικτύου της Δυτικής Μεσσηνίας, ενώ η επαναδημοπράτησή του θα καθυστερήσει περαιτέρω την εκτέλεσή του και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Τέλος, σημειώνεται ότι η έκπτωση 13% που δόθηκε είναι μεγαλύτερη από το εύλογο όριο εκπτώσεων, που έχει ορισθεί στο 12%, ενώ και άλλες δημοπρασίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγιναν αποδεκτές με παραπλήσια ποσοστά έκπτωσης. Έτσι, αποφασίσθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού στη μειοδότρια εταιρεία.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.